Vikingskipene flyttes til Bjørvika

Flertall i universitetsstyret i dag.

(Dagbladet.no): I dag gjaldt det for Geir Ellingsrud ved Universitetet i Oslo å få med sitt styre på flytting av vikingskipene fra Bygdøy til Bjørvika.

Det fikk han.

Ifølge Siv Nordrum, pressetalsperson for universitetsstyret, skal åtte av styrets 11 medlemmer ha stemt for flyttingen av skipene.

Stor risiko

- Dette er etter min mening ikke særlig bra, sier professor i arkeologi Arne Emil Christensen til Dagbladet.no om avgjørelsen.

- Det å tro man kan flyte vikingskipsamlingene uten at de får katastrofale skader, det er en risiko de ikke har lov til å ta.

Han mener også argumentene om at sikkerheten på Bygdøy er for dårlig, er feilslått.

Vestfold vil ha dem

SKAL FLYTTES:  Osebergskipet i Vikingskip-museet på Bygdøy. Skipet ble funnet 10. august 1903 i Sem i Vestfold. Under utgravinger på gården Oseberg støtte man denne dagen på en opprettstående stokk som viste seg å være en del av et vikingskip. Skipet ble gravd ut i 1904. Foto: NTB/SCANPIX
SKAL FLYTTES: Osebergskipet i Vikingskip-museet på Bygdøy. Skipet ble funnet 10. august 1903 i Sem i Vestfold. Under utgravinger på gården Oseberg støtte man denne dagen på en opprettstående stokk som viste seg å være en del av et vikingskip. Skipet ble gravd ut i 1904. Foto: NTB/SCANPIX Vis mer

Også riksantikvar Nils Marstein har vært imot flyttingen. Han vil bevare Middelalderparken i Bjørvika som den er.

- Sletta må bevares som det den er. Det er her Middelalder-Oslo ligger. Dessuten vil det jo være ironisk at man skal ha en arkeologisk utgraving for å lage et arkeologisk museum, sa Marstein til Dagbladet i forkant av dagens avgjørelse.

Samtidig gjør aktører i Vestfold hevd på Gokstad- og Oseberg-skipene etter at de i sin tid ble funnet der.

- Skal de flyttes noe sted, så skal de til Vestfold. Skipene har ingenting å gjøre i et urbant miljø. På nyåret vil vi presentere et ramsalt alternativ enten i Tønsberg eller i Sandefjord, sa fylkesordfører Tove Lisbeth Vasvik (Ap) til Dagbladet før møtet i universitetsstyret.

Mulig å flytte

Flyttingen vil koste mellom halvannen og to milliarder kroner, men det er en kostnad Ellingsrud synes Kulturminne-Norge må ta.

- Det norske Veritas har konkludert med at det er mulig å flytte dem, så det føler jeg meg trygg på, sa Ellingsrud til Dagbladet i forkant av styremøtet.

Etter planen vil nå vikingeskipene og resten av Kulturhistorisk museum være på plass i Bjørvika i 2015.

Vikingskipene flyttes til Bjørvika

Dagbladet.no har dessverre ikke fått tilgang til noen skisser over hvordan museet er tenkt bygget, eller hvordan skipene vil oppbevares, rett og slett fordi Statsbygg ikke har dette materialet klart før på nyåret.

HER SKAL DE LIGGE: I Middelalderparken i Bjørvika.