Verdi: Gokstadskipet preger hundrelappen. Nå må regjeringen bruke noen for å redde skipet. Foto Scanpix
Verdi: Gokstadskipet preger hundrelappen. Nå må regjeringen bruke noen for å redde skipet. Foto ScanpixVis mer

Vikingskipene

Vikingskipene må reddes. Må vi ty til Røkke eller Equinor for penger?

Det er på tide å gå litt berserk.

Kommentar

«Se verdens best bevarte vikingskip på nært hold». Det er den første setningen som møter folk som går inn på nettsidene til Vikingskipsmuseet på Bygdøy i Oslo. Men etter den desperate pressemeldingen fra museet etter statsbudsjettframleggingen 8. oktober, er det etter alt å dømme bare et spørsmål om tid, kort tid, før «verdens best bevarte vikingskip» smuldrer opp.

Det siste året er det oppdaget urovekkende skader på Gokstadskipet og Osebergskipet, står det. I sommer måtte museet gjennomføre akuttiltak da deler av skroget på Gokstadskipet begynte å sige. Det er krise.

– For hver dag som går skades samlingen, og uten midler til nødvendig sikring fortsetter den alvorlige ødeleggelsen, sa Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, i pressemeldingen.

Dette skjer mens vi sitter og venter på den politiske viljen til å gjøre noe.

For alt er egentlig klappet og klart. I 2014 ba Kunnskapsdepartementet Statsbygg om å begynne planleggingen av et nytt vikingskipsmuseum på Bygdøy. I 2015 ble arkitektkonkurransen utlyst, i 2016 inngikk Statsbygg avtale med AART architects. Før jul 2017 ble forprosjektet innlevert. Hvis bevilgninger ble gitt fra og med 2019, ville museet kunne åpne en gang mellom 2023 og 2025, var meldingen da. Men det var ingen penger i statsbudsjettet.

– Vikingtidsmuseet er et spennende og godt prosjekt. Det ble klart nå i høst og er noe som regjeringen vil vurdere i kommende statsbudsjett. (....) Så dette er noe vi helt sikkert vil komme tilbake til. Det er en prioritering vi må se på i et senere statsbudsjett, sa statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, til Uniforum.

Bevaringen av vår helt unike og umistelige verdensarv redusert til et «spennende og godt prosjekt», her altså. Men hva om vikingskipene ikke kan vente til de kanskje prioriteres til neste år? Hva da?

«Kulturturisme» er en av denne borgerlige regjeringens buzzord. Et søk i mediebasen Retriever viser at bruken har eksplodert. Selv blir jeg stadig invitert på seminarer og debatter om kulturturisme. Norge skal trekke enda flere turister som skal oppleve vår fantastiske kultur og natur og legge igjen bunker med penger. Kulturturisme er den nye olja! I juni 2017 opprettet regjeringen Samarbeidsrådet for kultur og reiseliv, som allerede har levert sine første innspill.

På statsbudsjettet var for øvrig rådet tilgodesett med 8.2 millioner kroner.

Samtidig forfaller institusjonene og nasjonalskattene turistene skal besøke. Vikingskipsmuseet har over 100 000 besøkende hver måned i sommersesongen. Rundt 500 000 i året. TI GANGER så mange som arkitekt Arnstein Arneberg så for seg da han tegnet huset.

Hva skal turistene se på hvis skipene har blitt til støv?

Plastkopier?

«Et av Norges viktigste bidrag til verdensarven forfaller på Erna Solbergs vakt», var tittelen på Dagbladets lederartikkel onsdag. Siden har ingen hørt noe. Men vikingskipene kan ikke vente på at det kanskje blir bevilget penger i neste års budsjett. Norge kan ikke vente. Dette er noe av det aller mest verdifulle vi har.

Må vi gå berserk på debattsider og i spørretimer for at regjeringen skjønner alvoret?

Må vi ty til Røkke eller Equinor for å redde vikingskipene våre?

Dette er skikkelig pinlig

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.