Vikingtida - en gyllen tidsalder?

Etter mitt syn er det ikke overraskende at utstillingen på Norsk Folkemuseum har blitt omfavnet av enkelte tyske naziinspirerte grupper. Jeg ville ha vært svært forbauset om dette ikke hadde skjedd på utstillingens vandring fra Berlin til Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det materialet som utstillingen presenterer, er så bredt at det er helt klart at den når fram til forskjellige grupper mennesker med ulike referanserammer og synspunkter på historien.

Det å ville synliggjøre våre mange bånd til Tyskland på 1800- og 1900-tallet er meget godt ivaretatt på utstillingen. Særlig er dette verdifullt for de yngre generasjoner som i hovedsak nå stort sett er vendt mot den engelskspråklige kulturkretsen. Utstillingen får også godt fram den felles historiske referanserammen som Tyskland og Norden lenge har delt. Hvis utstillingen på noe felt svikter, er det fordi den ønsker å formidle/fortelle for mange historier på én gang. Dens imponerende bredde er også dens største svakhet. Den samme svakheten kommer til syne i katalogen. Her lar det seg likevel i større grad forsvare at man behandler mange temaer, men en større konsentrasjon om bestemte emner/synsvinkler kunne gjort den enda bedre.

Tyskland og dets nordiske naboland har gjennom flere århundrer vært manisk opptatt av vikingtiden som modell for nye nasjonsdannelser. Tyskland er på ingen måte alene om å ha fortegnet og fortolket fortidens historie i lys av 'nåtidens' behov. Dette har både svensker, dansker og nordmenn til fulle vært med på. 'Eiendomsretten' til de skriftlige middelalderkildene har stått sentralt i kampen om retten til levningene fra fortiden. Troen på at dette var en gammel fellesgermansk arv har vært levende innenfor forskermiljøet i Norden og Tyskland helt fram mot 2. verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer