Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Viktig å ha et stort ego

- Hvis man kan, så bør man. Snart er vi 80 år alle sammen, sier Bertine Zetlitz (25), popstjerne og debuterende forfatter, som tupper Janteloven i baken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For noen uker siden kom plata «Beautiful So Far», og singelen «Adore Me» er filmmusikk på «Detektor» og på full fart oppover hit40.lista. I dag slippes boka «Og dagen inntil nå er god».

Stikker hodet fram

Bertine må være en av høstens mest profilerte personer i Kultur-Norge.

- Jeg stikker hodet veldig fram nå. Det verste som kan skje, er at folk sier at jeg bør holde meg til musikken. Det er ikke så ille, det heller, sier forfatteren. Hun skrev et essay til «Råtekst», og ble deretter kontaktet av Aschehoug og spurt om hun kunne tenke seg å skrive en bok.

Hver tekst i boka innledes av en sang på engelsk. Ni av sangene er med på plata.

- Sanger har jeg skrevet siden jeg var tolv, så der er jeg på trygg grunn. Å skrive prosa på norsk var nytt og veldig annerledes.

Bertine Zetlitz er enebarn fra Bislet i Oslo, oppvokst med foreldre som støttet alle hennes innfall - bortsett fra da hun ville begynne på rideskole som niåring.

Horribel sang

- Hvis jeg får barn selv, skal jeg følge oppskriften med å gi dem grenseløs ros. Mange, særlig jenter, tar kontakt med meg og forteller at de har skrevet noen dikt eller liker å synge, og jeg oppfordrer dem alltid til å finne ut hva de liker å holde på med, og så dyrke det. Det får man selvtillit av. Jeg, for eksempel, kunne ikke synge i det hele tatt da jeg begynte med det. Det låt helt horribelt. Det er viktig å ha et stort ego, uten å bli selvopptatt.

Selvtillit fikk unge Bertine også i barnehagen hun gikk i, og som hun skryter hemningsløst av.

- Øystein Greni, frontfiguren i BigBang, gikk i samme barnehage som jeg, erklærer hun med stolthet i stemmen.

Som popartist er Bertine temmelig erfaren. To Spellemannpriser og en hitAward-pris hanket hun inn etter den første plata.

Det trenger imidlertid ikke bety at hun får noe gratis som forfatter.

- Popartister har ikke så høy stjerne i det litterære miljøet. Jeg håper folk ikke glemmer at som forfatter er jeg debutant.

Rød tråd

Sier forfatteren, som nøler med å kalle seg en litterær person.

- Jeg har lest en del dikt, og er veldig glad i Georg Johannesen, men jeg henter vel så mye inspirasjon fra Vogue, venner og ting som skjer rundt meg. Målet er å romme alt, det er det som er den røde tråden i alt jeg gjør. Jeg prøver å bli kjent med alle sider av meg selv.

DEBUTERER IGJEN: Hun er Norges ukronede popdronning, og nå begir hun seg inn på den litterære arenaen.