- Viktig for mitt omdømme

Åsne Seierstad kjemper for sitt omdømme som journalist når hun og forlaget nå anker «Bokhandler»-dommen.

KJEMPER: Åsne Seierstad mener hun har benyttet anerkjente journalistiske metoder i arbeidet med «Bokhandleren i Kabul». Her fra Høyesterett i 2009. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog.
KJEMPER: Åsne Seierstad mener hun har benyttet anerkjente journalistiske metoder i arbeidet med «Bokhandleren i Kabul». Her fra Høyesterett i 2009. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):- Jeg mener dommens konklusjon er uriktig, forklarer Åsne Seierstad til Dagbladet.

Fredag ble Seierstad og forlaget Cappelen Damm dømt til å betale Suraia Rais 125 000 kroner hver for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med boka «Bokhandleren i Kabul».

Nå anker både Seierstad og forlaget dommen.

- Handlet i god tro - Hvor viktig er det for deg å vinne denne saken?

- Det er viktig for mitt omdømme som journalist. Jeg har handlet i god tro, og har gjort mitt beste for å etterprøve utsagn og sitater slik at de skal stemme så godt som overhodet mulig. Det har jeg gjort ved å spørre igjen ved ulike anledninger dersom det har vært uklarheter, ved å spørre andre enn hovedpersonene i situasjonen, ved å spørre på nye måter, svarer Seierstad.

Forfatteren er også opptatt av det prinsippielle i saken.

«Bokhandleren i Kabul» i retten

• Åsne Seierstad skrev «Bokhandleren i Kabul» i forbindelse med sin reise til Afghanistan i 2001. Hun bodde da hos familien Rais.

• I 2003 leste hovedpersonen i boka, bokhandler Rais, den oversatte versjonen. Familien var ikke informert om bokprosjektet, og opplevde seg gjenkjent og krenket av bokas innhold. De krevde erstatning.

• I desember besluttet Høyesterett at bokhandleren ikke skulle få føre saken mot Seierstad for afghansk rett.

• Fredag ble bokhandlerens kone tilkjent 125 000 kroner i oppreisning fra Seierstad. Forlaget Cappelen Damm må ut med samme beløp for å ha gitt ut boka.

• Det er antatt at Seierstad kan ha tjent rundt 25 millioner på boka, som er oversatt til mer enn 30 språk.

- Det viktig å vinne saken for at at dommen ikke skal skape presedens, i forhold til både andre journalister og til norske forlags trykkefrihet, sier Seierstad, som er overbevist om at hun kommer til å vinne.

- Anerkjente metoder Forlaget skriver blant annet følgende i en pressemelding:

« (...) Seierstad skrev boken med utgangspunkt i etablerte og anerkjente journalistiske metoder. Familien Rais var inneforstått med bokprosjektet og medvirket selv til at Seierstad fikk de opplysningene som er publisert.(...)»

Forlagssjef for dokumentarlitteratur i Cappelen Damm, Ida Berntsen, forteller at de ble overrasket over dommen.

-  Når vi fikk vurdert dommen i felleskap, var det klart for både Seierstad og forlaget at det eneste alternativet var å anke.

- Kan bli strengere Cato Schiøtz er advokat for både Seierstad og forlaget. Han mener de har svært gode muligheter for å vinne fram med anken.

Per Danielsen, Rais' advokat, er ikke enig.

- Dommen er grundig, og gjennomgår rettspraksisen fra menneskerettighets- domstolen. Jeg er trygg på at vi vil vinne fram i lagmannsretten, og jeg tror dommen kan bli enda strengere. Det er flere steder jeg mener Seierstads journalistikk har fått for fritt handlingsrom, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer