Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Viktig for mitt omdømme

Åsne Seierstad kjemper for sitt omdømme som journalist når hun og forlaget nå anker «Bokhandler»-dommen.

KJEMPER: Åsne Seierstad mener hun har benyttet anerkjente journalistiske metoder i arbeidet med «Bokhandleren i Kabul». Her fra Høyesterett i 2009. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog.
KJEMPER: Åsne Seierstad mener hun har benyttet anerkjente journalistiske metoder i arbeidet med «Bokhandleren i Kabul». Her fra Høyesterett i 2009. Arkivfoto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

||| (Dagbladet):- Jeg mener dommens konklusjon er uriktig, forklarer Åsne Seierstad til Dagbladet.

Fredag ble Seierstad og forlaget Cappelen Damm dømt til å betale Suraia Rais 125 000 kroner hver for krenkelse av privatlivets fred i forbindelse med boka «Bokhandleren i Kabul».

Nå anker både Seierstad og forlaget dommen.

- Handlet i god tro - Hvor viktig er det for deg å vinne denne saken?

- Det er viktig for mitt omdømme som journalist. Jeg har handlet i god tro, og har gjort mitt beste for å etterprøve utsagn og sitater slik at de skal stemme så godt som overhodet mulig. Det har jeg gjort ved å spørre igjen ved ulike anledninger dersom det har vært uklarheter, ved å spørre andre enn hovedpersonene i situasjonen, ved å spørre på nye måter, svarer Seierstad.

Forfatteren er også opptatt av det prinsippielle i saken.

- Det viktig å vinne saken for at at dommen ikke skal skape presedens, i forhold til både andre journalister og til norske forlags trykkefrihet, sier Seierstad, som er overbevist om at hun kommer til å vinne.

- Anerkjente metoder Forlaget skriver blant annet følgende i en pressemelding:

« (...) Seierstad skrev boken med utgangspunkt i etablerte og anerkjente journalistiske metoder. Familien Rais var inneforstått med bokprosjektet og medvirket selv til at Seierstad fikk de opplysningene som er publisert.(...)»

Forlagssjef for dokumentarlitteratur i Cappelen Damm, Ida Berntsen, forteller at de ble overrasket over dommen.

-  Når vi fikk vurdert dommen i felleskap, var det klart for både Seierstad og forlaget at det eneste alternativet var å anke.

- Kan bli strengere Cato Schiøtz er advokat for både Seierstad og forlaget. Han mener de har svært gode muligheter for å vinne fram med anken.

Per Danielsen, Rais' advokat, er ikke enig.

- Dommen er grundig, og gjennomgår rettspraksisen fra menneskerettighets- domstolen. Jeg er trygg på at vi vil vinne fram i lagmannsretten, og jeg tror dommen kan bli enda strengere. Det er flere steder jeg mener Seierstads journalistikk har fått for fritt handlingsrom, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media