KOMMENTARER

Viktig melding, ikke lytt på radio

Politikere uten visjoner bygger DAB.

ØRELYD: Radio er ikke lenger lineært og stasjonært, men mobilt og on demand. Ideen om DAB henger igjen i gammel mediemakt. FOTO: SCANPIX
ØRELYD: Radio er ikke lenger lineært og stasjonært, men mobilt og on demand. Ideen om DAB henger igjen i gammel mediemakt. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norske politikere har har bestemt seg for å gjøre 15 millioner FM-radioer helt ubrukelige. Det er en dårlig idé.

Tvangsdigitaliseringen av radionettet er ingen teknisk diskusjon. Det er en pinlig oppvisning i visjonsløs nasjonsbygging.

Politikere med visjoner bygger framtida

Visjonære statsledere sørger for å gjennomføre store infrastrukturprosjekter som kommer fremtidige generasjoner til gode. Det krever mot og langsiktighet, og evne til å se gjennom kortsiktige gevinster og snevre interesser.

Isteden har politikerne latt radiobransjen få bestemme hvordan vi skal lytte til radio i framtida. Det måtte gå galt.

Det er ikke så ille at pengene til DAB nettet er bortkastet. Kostnaden til selve nettet var bare på en milliard. Vi er jo vant til dette nå. Våre politikere pleier å gå seg bort i komplekse, gammeldagse og dyre løsninger når de skal forholde seg til teknologi.

Walkie Talkie til seks milliarder

Som da vi brukte 600 millioner kroner på Flexus-kortet, bare for å finne ut at det var en dårlig ide å bygge igjen kollektivtransporten i Oslo med bommer og plastkort når alle lurte på hvorfor man ikke bare kunne betale billetten med mobilen.

Eller når politikerne lot seg lure til å bygge et eget nasjonalt nødnett til seks milliarder kroner som i praksis gir etatene en skikkelig god walkie talkie. Helt meningsløse, og helt forutsigbare feilinvesteringer.

De bortkastede kronene i hjemmet er litt mer irriterende. Radioen i dusjen, i bilen, klokkeradioen og den du hadde innebygget i kjøkkenskapet vil slutte å virke. Du må bytte ut din valnøttkledde Tivoli med en plastradio du aldri helt blir venn med.

Men det er også til å komme over. Livet går videre. Du lærer deg nye måter å tenke på. Du lærer deg å restarte radioen, å programmere den på nytt når du beveger deg. Å lade den oftere. Å tape over det irriterende lysende displayet på nattbordet.

Internett over alt

Hadde vi hatt visjonære politikere, ville de brukt anledningen til å bygge infrastruktur vi har bruk for. Akkurat nå er det én ting vi trenger. Internett over alt alltid. Vi har ikke det. Vår kommunikasjon med omverden vil gå fra å være hovedsakelig internettbasert til å være kun basert på internett.

Det krever fiberkabler i hver eneste bygd. Og det krever mobilnett med flere master, bedre dekning og raskere data. Også der det ikke er lønnsomt.

Da nytter det ikke å regne på lønnsomheten i den siste mila med dekning, men å forstå verdien i å være en nasjon som alltid har tilgang til et høyhastighetsnett som graviterer mot å bli gratis i bruk.

Bare 16 prosent støtter slukkingen

I dag kan Dagbladet avsløre av bare seksten prosent av befolkningen støtter beslutningen om at det nasjonale FM-nettet legges ned neste år. Det er å slå inn åpne dører. Er du for at et velfungerende radionett skal slås av og at du må kaste alle dine gamle radioer, for å få noe som er omtrent likt som i dag? Nei.

Vi er for å bygge teknologi og infrastruktur som de oppvoksende vil ha glede av. Da kan det være klokt å se på hvordan de konsumerer medier nå.

NRK Alltid Nyheter ble lansert på DAB i 1995. Samtidig med at folk startet å koble seg opp på Internett via modem koblet til fasttelefonen sin. Det var rundt tolv år før iPhone og Facebook kom til Norge og startet det mobile paradigmeskiftet.

Bærbar radio har endret seg siden ideen om DAB ble unnfanget. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto
Bærbar radio har endret seg siden ideen om DAB ble unnfanget. Foto: © Mike Schröder / Argus / Samfoto Vis mer

Medievanene henger tett sammen med alder. Dette er mest tydelig når man sammeligner folk i tyveårene med folk i femtiårene. Leser du papiravis, lytter du til Kulturnytt, sender tekstmeldinger og følger fast med på Dagsrevyen, er du en typisk femtiåring.

Sender du Snapchat, leser flest nyheter på mobilen via Facebook og har byttet ut fjernsyn og radio med streaming av lyd og bilde er du en typisk tyveåring. Bare tyve prosent av femtiåringene streamer. Mens to tredeler av tyveåringene gjør det, ifølge Norsk Mediebarometer.

Bygger DAB for de eldre

Sagt på en annen måte. Vi bygger DAB nettet for de eldre generasjonene. Ironisk nok er det også de som er mest i mot at FM legges ned, ifølge Dagbladets undersøkelse. De vil egentlig ikke ha noe nytt. De unge er litt mer positive til å bli kvitt FM.

De bruker det jo ikke likevel.

Infrastruktur har ingen politisk farge. Det er dårlig dekning i både røde, grønne og blå kommuner. Politisk mot derimot er synlig for alle og enhver. Også den øredøvende mangelen på det.

LES OGSÅ:
Sverige legger DAB-radioen død for denne gang.
Hvorfor skal vi kaste 15 millioner fullt brukbare radioer?
Test: DAB eller Nettradio i bilen?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer