DEBATT

Viktig melding: Lytt til fagfolk

Om man ignorerer den beste, samlede vitenskapelige forskning på feltet, er man ikke lenger troverdig i debatten.

SVARER: Blogger, forfatter og foredragsholder Gunnar Roland Tjomlid. Foto: Privat
SVARER: Blogger, forfatter og foredragsholder Gunnar Roland Tjomlid. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Det hadde vært fint for alle, både mennesker og andre vesener, om Tjomlid hadde rett om menneskeskapt stråling. Men det har han ikke.», skriver Janne Horn Erath og Einar Flydal i sitt tilsvar til meg i Dagbladet 26. august.

Jeg synes ikke Erath, Flydal eller noen andre skal lytte til meg. Jeg har ikke noe fasitsvar alene. Men det hadde vært fint om de lyttet til det en tilnærmet samlet vitenskapelig litteratur og fagekspertise forteller oss.

I sitt tilsvar utviser de en merkelige bruk av dokumentasjon. Først viser de til en liste over rundt 200 forskere som har skrevet en apell til FN om å endre grenseverdiene for slik wifi- og mobilstråling. Men hva i all verden skal det fortelle oss? Aktivister som fronter synspunkter i strid med vitenskapelig konsensus finnes i alle leire.

Vi har sett tilsvarende lister over vitenskapsmenn som mener at evolusjon er en løgn og at menneskeskapt global oppvarming ikke er reelt. Jeg tviler likevel på at Erath eller Flydal tror jorden ble skapt på seks dager, og de viser selv i sitt innlegg til det den høyst reelle klimatrusselen. Med andre ord tror de neppe selv på at det å liste opp enkeltstående forskere med synspunkter som avviker fra vitenskapelig konsensus har noe verdi i seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer