Viktig melding

Jasså, du gadd ikke å stemme på mandag? Da kan du vente deg et spark i leggen.

- JEG BLIR

så irritert på mennesker som ikke gidder å gjøre noe fordi de tror det ikke nytter, sier Helene Voldner (19). Hun er elev ved Oslo Katedralskole og en av bidragsyterne i «Det skal mot til for å stå opp her».

I boka skriver unge, engasjerte mennesker om det de synes er viktig: U-landsgjeld, oljesøl, å ha blitt kalt terrorist etter å ha sagt sin mening, eller om det egentlig er kult å engasjere seg i noe som helst.

Helene Voldner har skrevet om den gangen hun ble så lei av å vente på Trond Giskes løfter at hun tok saken i egne hender.

- Jeg mener det er feil at elever på videregående skal betale for lærebøkene sine. Det var utgangspunktet for en aksjon jeg var med på å starte sommeren 2001, der vi gjorde lærebøker tilgjengelig på nettet. Helt gratis. For første gang gjorde jeg noe aktivt med noe jeg ville forandre på. Og det var en deilig følelse, sier Helene.

- JEG SYNES

egentlig at «engasjement» er et møkkaord. For hvis jeg må velge mellom å bli kalt engasjert, eller morsom og flink, så velger jeg morsom og flink. Man er ikke nødvendigvis engasjert hvis man går i tog, og man er ikke nødvendigvis uengasjert hvis man lar være, sier Øyunn Hedemann Rishøi (18).

Hun er elev ved Elvebakken videregående i Oslo, og har skrevet den første teksten i boka «Spjælingenes inntogsmarsj». Den handler om at det ikke alltid er så lett.

UNGE SKRIBENTER:  - Øyunn Hedemann Rishøi og Helene Voldner skal ta over Kultur-Norge. Det  hadde vært en fin bildetekst, det, sier Øyunn (t.h.). Sammen med Helene skriver hun i boka «Det skal mot til for å stå opp her».  Foto: Agnete Brun
UNGE SKRIBENTER: - Øyunn Hedemann Rishøi og Helene Voldner skal ta over Kultur-Norge. Det hadde vært en fin bildetekst, det, sier Øyunn (t.h.). Sammen med Helene skriver hun i boka «Det skal mot til for å stå opp her». Foto: Agnete Brun Vis mer

- Jeg har veldig vanskelig for å si at jeg er flink til noe som helst. I «Fittstim» og sånne bøker er alle liksom så kule. Alle har hørt på den riktige musikken, og det virker som om alle alltid har visst hva som er riktig. Jeg tror mange har det som meg. Derfor var det viktig for meg å være ærlig i min tekst. Det høres bra ut å ha vært på Woodstock i \'69, men jeg tror også hippiene lurte på om de skulle ha på seg den eller den buksa, sier Øyunn.

Både Øyunn og Helene tror mange unge har en litt for snever betydning av det å være engasjert. Og legger skylda på de voksne.

- Vi får liksom en slag oppskrift på hva det vil si å være engasjert. Selv om det kanskje er litt mer legitimt å være engasjert i krig og fred og sånn, tror jeg alle unge er engasjerte - bare i forskjellige ting. Jeg tror ikke på dem som sier det går nedenom og hjem med de unges engasjement. Verden har forandret seg siden våre foreldre var unge, og nå engasjerer unge seg på en annen måte.

- FINNES DET SAKER

som er viktigere å engasjere seg i enn andre?

- Jeg vil sparke alle som ikke stemte under valget i leggen, sier Øyunn. I år fikk hun stemme for første gang.

- Vi må ta vare på demokratiet. Jeg er ikke politisk aktiv selv, og jeg vil ikke at alle skal være det. Men jeg er stor nok til å skjønne at demokratiet er noe jævlig fresht.

Øyunn og Helene håper bidragene i boka kan hjelpe andre unge til å ta litt tak i seg selv.

- Det handler om å finne ut hva man mener og hva man vil. Og å tørre å gjøre noe med det, sier Øyunn.

- Derfor skal vi ikke si «hei, dette er viktig, gjør dette». Det er mye lurere å si «hei, jeg gjør dette - og jeg synes det er viktig. Hva synes du?».