Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Viktig nettnøytralitet

Ingress

Meninger

Barack Obama og hans demokrater tapte det amerikanske mellomvalget. Nå risikerer Obama å tilbringe de siste to åra som «lame duck». Obama har likevel signalisert at han har til hensikt å bruke den makt han fortsatt har gjennom såkalte «executive orders», beslutninger som er innenfor presidentens mandat uten å kreve et flertall i kongressens to kammer.

I går demonstrerte Obama handlingsvilje på et annet viktig område. En diskusjon om såkalt nettnøytralitet kan lyde teknisk, men nettnøytralitet er avgjørende for et fritt og uavhengig nett der alle aktører blir behandlet likt. Uten nettnøytralitet kan internettleverandører justere hvilken hastighet forskjellig innhold kan få. De kan for eksempel bremse ned hastigheten Netflix kan sende film hjem til deg med og slik gi sitt eget tilbud av leiefilm bedre muligheter. Alternativt kan de la Netflix betale for å få større kapasitet
i nettet og slik raskere hastighet enn sine konkurrenter.

Hvis hastighet blir en salgsvare vil store, etablerte og rike aktører få klare fordeler. I verste fall kan nettet bli splittet opp i mindre, lukkede samfunn. Verdensveven kan bli full av tollgrenser og små fyrstedømmer. Det er dette Obama nå prøver å hindre. FCC, direktoratet som regulerer blant annet internett og telefoni, vedtok i 1980 at internett-formidling ikke var å betrakte som såkalt «common carrier», på linje med telefoni. Slik ga de fra seg mye av sin reguleringsrett. Nå oppfordrer Obama dem til å redefinere internett-trafikken. Slik kan de ta tilbake muligheten til å pålegge aktørene å håndheve nettnøytralitet.

Obama ber FCC sikre at intet innhold lovlig kan blokkeres på nett. Han ber dem sikre at intet innhold kan bremses, og at ingen kan kjøpe seg raskere tilgang enn andre. Samtidig ber han FCC pålegge nettleverandørene å praktisere full åpenhet, slik at deres praksis kan kontrolleres. I tillegg ba han om at trådløst internett også skal kunne reguleres. Nettnøytralitet skal gjelde også til våre mobiler. Dette er kloke, viktige forslag. I FCC sitter lederen Wheeler med vippestemmen. Han er Obamautnevnt, men han er også tidligere lobbyist for kabelselskapene. Hans beslutning vil signalisere hvilken autoritet Obama vil ha i sine siste to år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling