LEDER

Viktig nettnøytralitet

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Barack Obama og hans demokrater tapte det amerikanske mellomvalget. Nå risikerer Obama å tilbringe de siste to åra som «lame duck». Obama har likevel signalisert at han har til hensikt å bruke den makt han fortsatt har gjennom såkalte «executive orders», beslutninger som er innenfor presidentens mandat uten å kreve et flertall i kongressens to kammer.

I går demonstrerte Obama handlingsvilje på et annet viktig område. En diskusjon om såkalt nettnøytralitet kan lyde teknisk, men nettnøytralitet er avgjørende for et fritt og uavhengig nett der alle aktører blir behandlet likt. Uten nettnøytralitet kan internettleverandører justere hvilken hastighet forskjellig innhold kan få. De kan for eksempel bremse ned hastigheten Netflix kan sende film hjem til deg med og slik gi sitt eget tilbud av leiefilm bedre muligheter. Alternativt kan de la Netflix betale for å få større kapasiteti nettet og slik raskere hastighet enn sine konkurrenter.

Hvis hastighet blir en salgsvare vil store, etablerte og rike aktører få klare fordeler. I verste fall kan nettet bli splittet opp i mindre, lukkede samfunn. Verdensveven kan bli full av tollgrenser og små fyrstedømmer. Det er dette Obama nå prøver å hindre. FCC, direktoratet som regulerer blant annet internett og telefoni, vedtok i 1980 at internett-formidling ikke var å betrakte som såkalt «common carrier», på linje med telefoni. Slik ga de fra seg mye av sin reguleringsrett. Nå oppfordrer Obama dem til å redefinere internett-trafikken. Slik kan de ta tilbake muligheten til å pålegge aktørene å håndheve nettnøytralitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer