Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Viktig tilsyn med kvaliteten i barnehagene

I et innlegg i Dagbladet 6. mars kommer Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie med flere grove påstander om meg og PBL som ikke kan stå uimotsagt.

EN GOD START: - Det er ingenting som opptar meg mer enn at barn skal være trygge i barnehagen. Barnehagen skal bidra til å gi alle barn en god start på livet, skriver kronikkforfatter Anne Lindboe. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
EN GOD START: - Det er ingenting som opptar meg mer enn at barn skal være trygge i barnehagen. Barnehagen skal bidra til å gi alle barn en god start på livet, skriver kronikkforfatter Anne Lindboe. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Meninger

Bakteppet er den pågående saken om Gnist Trøa barnehage i Trondheim. Den private barnehagen hadde sin foreløpig siste åpningsdag 28. februar etter kommunens vedtak om permanent stenging.

La meg først være helt tydelig på følgende: Både for meg personlig og for PBL som organisasjon kommer hensynet til barna alltid først. I barnehagen skal barna være trygge. De skal oppleve omsorg og bli verdsatt, og de skal få et godt pedagogisk tilbud i god norsk barnehagetradisjon. Jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser eller hører om barn som ikke har fått den oppfølging som de skal ha i en norsk barnehage.

PBL-SJEF: Anne Lindboe.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PBL-SJEF: Anne Lindboe. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Derfor er det også bra at tilsynsmyndigheten har lovhjemmel til – under gitte vilkår – å vedta stenging av en barnehage.

For meg og PBL er det imidlertid viktig å ha minst to tanker i hodet samtidig i møtet med en sak som den fra Trondheim. For også barnehager som, rettmessig eller urettmessig, utsettes for kritikk, har krav på en skikkelig behandling. Ingen skal bli rettsløse i en slik prosess.

Påstander om alvorlige enkeltepisoder eller generell svikt i det pedagogiske tilbudet, må belyses bredt. Et tilsyn må utføres med bakgrunn i riktig forståelse av bestemmelsene i barnehageloven. Objektive kriterier må ligge til grunn. Og når tilsynsmyndigheten vedtar å stenge en barnehage, kan det bare skje etter en grundig og god saksbehandling og i tråd med lovens vilkår.

Det har etter vår mening ikke skjedd i denne saken. Blant annet har Trondheim kommune satt inn uerfarne observatører fra vikarbyrå for å observere og rapportere praksis i barnehagen. Observasjoner av hendelser er innrapportert løsrevet fra kontekst og deretter tolket av utenforstående.

Dersom det aksepteres at en kommune kan gjennomføre et tilsyn slik Trondheim kommune her har gjort, vil det potensielt kunne få store og urimelige konsekvenser for barnehager flere steder i landet.

Derfor er dette også en viktig prinsipiell sak, og derfor har PBL valgt å engasjere seg som partshjelper i den rettslige behandlingen.

Vi merker oss også at kontrollutvalget i kommunen har varslet gransking av administrasjonens håndtering av saken etter å ha «fått inn usedvanlig mange henvendelser fra foreldre, ansatte og andre berørte i denne saken».

Kvaliteten i norske barnehager er for ujevn. PBL ønsker mer tilsyn med innholdet i alle typer barnehager. Men skal et tilsyn komme alle barn i alle barnehager til gode, må det være et faglig kompetent og uavhengig tilsyn. Og det må gjelde alle typer barnehager, uavhengig av eierskap.

I 2019 var det hele 167 kommuner som ikke førte tilsyn med en eneste privat eller kommunal barnehage. Den offentlige statistikken viser dessuten at kommunene hvert år systematisk fører mer tilsyn med private barnehagen enn egne kommunale barnehager.

Blant annet derfor er det grunn til å sette spørsmålstegn ved kommunenes rolle som tilsynsmyndighet. Og det må vi kunne gjøre uten at noen klistrer oss til en agenda vi ikke har.

«Den offentlige statistikken viser dessuten at kommunene hvert år systematisk fører mer tilsyn med private barnehagen enn egne kommunale barnehager.» Anne Lindbo, PBL

Marsdal bruker i innlegget mye plass på å diskreditere kompetansen og integriteten til fagpersonene i Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager. Det PBL-eide selskapet har, siden de første kartleggingene sommeren 2018, brukt mye tid sammen med de ansatte i Gnist Trøa barnehage. De har veiledet og støttet barnehagen i arbeidet med å forbedre den pedagogiske praksisen og tilbudet til barna i barnehagen.

Dette har, ifølge barnehagen selv, vært til stor nytte i dette viktige arbeidet. Kunnskapssenteret har lignende oppdrag for andre private og kommunale barnehager, og de får mange gode tilbakemeldinger på den bistanden de gir innenfor det pedagogiske kvalitetsutviklingsarbeidet.

Fra PBLs side har vi aldri lagt skjul på at kunnskapssenteret er et datterselskap i PBL. Tvert imot er vi stolte av å kunne tilby relevant kompetanseheving og bistå barnehager i viktig utviklingsarbeid, et arbeid som skal bidra til å gjøre barnehager over hele landet enda bedre for barna.

Kunnskapssenteret har solid faglig forankring og samarbeider blant annet med flere av de tyngste utdannings- og forskningsmiljøene i landet. Kartleggingsverktøyet som de har benyttet i barnehagen i Trondheim er svært anerkjent og et av de som er mest brukt internasjonalt. Det er i dag for stor forskjell på kvaliteten på tilbudet til barna i barnehagene, og med kunnskapssenteret ønsker PBL å bidra til å gjøre noe med dette.

At Marsdal stiller spørsmål ved min troverdighet som forkjemper for barnets beste, får jeg nesten bare ta til etterretning. De politiske angrepene på meg startet allerede før jeg hadde tiltrådt som leder for PBL, så det er jeg for så vidt vant med. For meg har imidlertid det halvannet året som leder for et forbund som organiserer 1900 barnehager med mer enn 32000 ansatte, gitt utrolig mange spennende muligheter. Nå får jeg muligheten til å jobbe operativt med mange av de samme problemstillingene som også engasjerte meg som barneombud.

Blant annet er vi godt i gang med å rulle ut en ny storsatsing som skal gi økt kompetanse og bevissthet om barn som kan være utsatt for vold og overgrep. Slik skal vi sikre at alle barnehagene ser og hjelper sårbare barn. Satsingen, som er et samarbeid mellom PBL, Stine Sofies stiftelse og KS, har allerede fått veldig god mottakelse i sektoren.

Det er ingenting som opptar meg mer enn at barn skal være trygge i barnehagen. Barnehagen skal bidra til å gi alle barn en god start på livet. Dette jobber vi i PBL og medlemsbarnehagene våre med hver dag. Men det passer sikkert ikke like godt inn i Marsdals virkelighetsbilde.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!