DEBATT

Viktig tilsyn med kvaliteten i barnehagene

I et innlegg i Dagbladet 6. mars kommer Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie med flere grove påstander om meg og PBL som ikke kan stå uimotsagt.

EN GOD START: - Det er ingenting som opptar meg mer enn at barn skal være trygge i barnehagen. Barnehagen skal bidra til å gi alle barn en god start på livet, skriver kronikkforfatter Anne Lindboe. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
EN GOD START: - Det er ingenting som opptar meg mer enn at barn skal være trygge i barnehagen. Barnehagen skal bidra til å gi alle barn en god start på livet, skriver kronikkforfatter Anne Lindboe. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Bakteppet er den pågående saken om Gnist Trøa barnehage i Trondheim. Den private barnehagen hadde sin foreløpig siste åpningsdag 28. februar etter kommunens vedtak om permanent stenging.

La meg først være helt tydelig på følgende: Både for meg personlig og for PBL som organisasjon kommer hensynet til barna alltid først. I barnehagen skal barna være trygge. De skal oppleve omsorg og bli verdsatt, og de skal få et godt pedagogisk tilbud i god norsk barnehagetradisjon. Jeg blir oppriktig lei meg når jeg leser eller hører om barn som ikke har fått den oppfølging som de skal ha i en norsk barnehage.

Derfor er det også bra at tilsynsmyndigheten har lovhjemmel til – under gitte vilkår – å vedta stenging av en barnehage.

For meg og PBL er det imidlertid viktig å ha minst to tanker i hodet samtidig i møtet med en sak som den fra Trondheim. For også barnehager som, rettmessig eller urettmessig, utsettes for kritikk, har krav på en skikkelig behandling. Ingen skal bli rettsløse i en slik prosess.

Påstander om alvorlige enkeltepisoder eller generell svikt i det pedagogiske tilbudet, må belyses bredt. Et tilsyn må utføres med bakgrunn i riktig forståelse av bestemmelsene i barnehageloven. Objektive kriterier må ligge til grunn. Og når tilsynsmyndigheten vedtar å stenge en barnehage, kan det bare skje etter en grundig og god saksbehandling og i tråd med lovens vilkår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer