Anmeldelse: «A Hidden Life»

Viktig, vakker, men altfor lang

Terrence Malick har filmatisert en autentisk motstandshistorie fra nazitida.

KRIGSDRAMA: Den østerrikske bonden Franz Jägerstätter ble henrettet i Berlin i august 1943. «A Hidden Life» er filmen om valget som kostet han livet. Video: SF Studios Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FILM: Blant folk som skriver bøker eller lager film verserer uttrykket «to kill your darlings». Regissør Terrence Malick er ikke en av dem som bekjenner seg til ideen om å kutte ned på eller komprimere det han skaper. Filmen «A Hidden Life» er nesten tre timer lang og enda et eksempel på Malicks uvilje mot å fatte seg i korthet.

Når det er sagt, er det både en viktig historie og vakre bilder han leverer her. Den amerikanske regissøren er elsket av mange for sin hang til intense naturskildringer, eksistensielle problemstillinger og meditative fortellerteknikk. «The New World» fra 2005 og «The Tree of Life» er begge typiske Malick-filmer.

Glemt helt

Her dukker han ned i en historie fra virkeligheten. Den østerrikske bonden Franz Jägerstätter ble henrettet i Berlin i august 1943 for å ha nektet å avlegge troskapsløftet til Adolf Hitler og hans naziregime. Det dreier seg om en sterkt religiøs samvittighetsfange og hans indre kamp omkring troen på enkeltmenneskets medansvar. Jägerstätter var ingen Sophie Scholl-figur som drev aktiv motstandskamp mot nazistyret. I henhold til filmtittelen, som er hentet fra George Eliots «Middlemarch», var han en av de trofaste heltene som levde bortgjemte liv. Men han ble saligkåret av pave Benedikt XVI i 2007.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer