LEDER

Viktig varsko

Norsk økonomi kan fort havne i en ond spiral.

LO-NESTLEDER: Hans Christian Gabrielsen
LO-NESTLEDER: Hans Christian Gabrielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Anslag om økende arbeidsledighet forårsaker vanligvis ikke de største overskriftene. Når Statistisk sentralbyrå tror den vil øke fra 4,1 prosent i år til 4,3 prosent neste år, eller når NHO tror den vil bli på 4,5 prosent, forblir dette tall som ikke berører 95 prosent av arbeidsstyrken. Når Norges Bank setter ned styringsrenta til rekordlave 1,0 prosent, utløser det jubel og kjøpelyst hos de fleste låntakere. Bare samfunnsøkonomer tolker dette som et klart krisetegn. Derimot skvetter vi litt når vi leser om arbeidsledighetstall over 100000. LOs nestleder, Hans Christian Gabrielsen, sa til NRK i går at det ikke har vært høyere arbeidsledighet siden 1993. Da hadde vi vært gjennom et boligkrakk og en bankkrise. Arbeidsledigheten var den gang rekordhøy og omfattet 6 prosent.

Krisetidene rundt 1990 stimulerte trepartssamarbeidet. Regjeringen Brundtland nedsatte i 1991 Kleppe-utvalget, ledet av tidligere finansminister Per Kleppe. Den la fram sin innstilling i 1992 og lanserte solidaritetsalternativet. De som hadde arbeid skulle være solidariske med dem som ikke hadde det. Derfor gikk arbeidslivets tre parter inn for en svært moderat lønnspolitikk som sikret kjøpekraftsutviklingen, men knapt mer. Regjeringen, LO og NHO hadde felles kriseforståelse og var enige om hva slags tiltak som kunne virke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.