Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Viktig veiviser

MUSEUM: I dag skal kulturminister Trond Giske åpne sesongen for Vestfossen Kunstlaboratorium. I de fordums industrilokalene der produksjonen opphørte på 70-tallet, vil Arbeiderparti-statsråden oppleve en atmosfære av optimistisk framsynthet etter depresjonen som rammet Nedre Eiker-samfunnet. Lyden fra fossekraften utenfor er ikke lenger et symbol på tomgang, men snarere en energisk oppsang fra et sted som har møtt den postindustrielle tidas utfordringer.Satsing på kultur som løsen for å vitalisere et samfunns grokraft er krevende. Men det Giske vil få se i Vestfossen kunstlaboratorium og dets omliggende herligheter vitner om en velgjørende profesjonalitet bak prosjektet. Når den unge, regionale institusjonen atter er i stand til å mobilisere medspillere fra kunstmuseenes førstedivisjon i Norden, sier dette alt om den saken. Man kommer ikke uten videre til Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm eller Helsinkis KIASMA ved Mannerheimkatu, og blir akseptert som en seriøs aktør på formidlingsfronten med base i Buskerud.

NÅR KIASMA i år med sjelden sjenerøsitet låner ut samtidskunstens verdensnavn som Christian Boltanski, Donald Judd, Jannis Kounellis, Claes Oldenburg og Pipilotti Rist fra sine samlinger, handler det foruten innlysende forhold med forsikring og sikkerhet også om fysiske rammer og faglig forsvarlig montering av verkene. Og at formidlingen også vil skje gjennom folk som kjenner sitt stoff. Slik minsker grensene mellom det enkelte så foraktelig omtaler som kunsthallens karakter og museets vesen.Selvsagt kan ikke en profesjonelt drevet kunsthall erstatte et museums langt mer mangslungne oppgaver. Derfor bør den positive opplevelsen som Trond Giske etter alt å dømme vil bringe med seg fra Vestfossen, også bli en ekstra pådriver til at framdriften for Nasjonalmuseets nybygg kommer ut over Soria Moria-visjonen.

DET ER ÅTTE ÅR siden KIASMA åpnet, og fikk som ekstra statlig påskjønning den internasjonale samlingen som hovedverkene på Vestfossen kommer fra. De kan ikke lenger kjøpes for offentlige penger. Men de kulturbevisste finnene visste å smi mens jernet var varmt. Varer seindrektigheten ved her til lands, kan det bli kaldt på kulturfronten dersom Frp tar Giskes stol.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling