BEVISST: Næringsminister Monica Mæland holder næringslivslederne i ørene og konstaterer økt bevissthet hos selskapene. Foto: NTB/Scanpix
BEVISST: Næringsminister Monica Mæland holder næringslivslederne i ørene og konstaterer økt bevissthet hos selskapene. Foto: NTB/ScanpixVis mer

Viktig Vippsgranskning

Det er positivt at Arbeidstilsynet reagerer raskt.

Meninger

Arbeidstilsynet vil granske påstander om at indiske IT-konsulenter jobber 14- 16 timer daglig for DNB. Det var NRK som brakte nyheten i går etter at LO har varslet om svært lange arbeidsdager for konsulentene som jobber med betalingstjenesten Vipps. Hvis det er hold i påstandene, vil det være et grovt eksempel på sosial dumping. Bankens informasjonsdirektør benekter dette, men har bedt om en redegjørelse fra sin underleverandør. Han antyder at det kildene har sett ikke nødvendigvis betyr for mye overtid. Det skal være lov å jobbe mye i perioder så lenge man holder seg innenfor begrensningene i loven.

Saken er interessant ikke minst i et større perspektiv i ei tid da norske delvis statseide selskaper engasjerer seg vidt og bredt internasjonalt. Klarer man å holde seg til norsk lovgivning og selskapenes etiske retningslinjer i land der forholdene er mildt sagt annerledes?

Les også: Statlige giganter stuper i omdømme.

Næringsminister Monica Mæland hadde tirsdag et møte med styreledere i selskaper med statlig eierandel for å diskutere selskapenes arbeid med antikorrupsjon og samfunnsansvar, der blant annet DNB var representert. Temaet er presserende etter flere eksempler på at norske selskaper er blitt ettergått for mistanker om særdeles urent trav i utlandet. Det siste året har det blåst kraftig rundt Telenor som eier en stor del av det russiske teleselskapet Vimpelcom, som har vedgått korrupsjon og betalt en klekkelig bot for dette. Mæland ble frikjent i Stortingets kontrollkomité, men har i likhet med mange styreledere i norske selskaper økt bevisstheten om hva som ligger i honnørbegrepet «nulltoleranse». Nå gjaldt tirsdagens møte først og fremst bekjempelse av korrupsjon, men selskapene og statsråden har også felles interesse i at selskapene også bekjemper sosial dumping. Det er også et samfunnsansvar som påhviler selskapene og regjeringen.

Ikke minst er det viktig for DNB å få dokumentert at banken tilbyr anstendige og lovlige arbeidsvilkår i India på samme måte som avsløringer av uverdige forhold er ille for dem som produserer klær for det norske markedet. Det påvirker forbrukerne, som både banker og kleskjeder er avhengige av. Dessuten har DNB som delvis statseid bank et særlig behov for å opptre i henhold til det som sømmer seg. Derfor er det positivt at Arbeidstilsynet reagerer raskt og tar Vipps-påstandene på største alvor.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.