Viktige valg

Selv om norske medier serverer siste nytt om det amerikanske presidentvalget seint og tidlig, får en nyhetsnarkoman aldri nok.

Innimellom fjernsynets mange sendinger jakter jeg etter stoff om Bush og Gore på Internett.

De største nettavisene har omfattende samlesider om USA-valget. «Duksen mot slabbedasken,» skriver dagbladet.no og påpeker at «Børsen håper på Bush, men flere av USAs største pengesamlere støtter Gore».

Kan virkelig slabbedasken vinne? Noen nettaviser tilbyr meg å «stemme», og jeg lar meg friste. Hvem synes du bør bli ny president i USA? spør Aftenposten Interaktiv. Jeg klikker på den angrende marihuanarøykeren Albert Gore jr., og ser fornøyd at han vinner, med god margin.

Nettmøte

På Internett får jeg også tilbud om å stille spørsmål, hvis det er noe jeg lurer på. «Er det riktig at George W. Bush har lese- og skrivevansker?» spør jeg Aftenpostens redaktør Per Egil Hegge i et nettmøte.

Han lar være å svare. Det er Hegges valg, men det skuffer meg. Spørsmålet er viktig. Den amerikanske satirikeren Michael Moore, som støtter Ralph Nader, tok opp den samme problemstillingen i et åpent brev til George W. Bush i går.

«Er du alkoholiker?» spør Moore også. Han får sikkert ikke svar, han heller. Etter det jeg hører om Bush, leser han neppe e-posten sin. Men en ivrig TV-titter skal han være. Hvis han kunne se norsk fjernsyn, ville han bli forbauset over den omfattende valgdekningen.

I går spanderte Dagsrevyen de sju første minuttene på presidentvalget, og de lot oss forstå at de mener dette er viktigere enn rapporten om Åsta-ulykken. TV2 nøyde seg med knappe to minutter, og fikk vist at de har reist til Gores hjemby, Carthage i Tennessee - et besøk de fikk forbausende lite ut av.

Når det gjelder sendingene i kveld og i morgen, er valget over, for min del. Jeg holder meg til NRK, under forutsetning av at førsteamanuensis Ole Moen slipper til. Gore er en trehest, sier kommentator Moen og bruker uttrykk vi forstår.

Spennende

Når kveldsnytt er over, surfer jeg, rødøyd og trøtt, videre på Internett og registrerer at også TV2s Ivar Hoff kommenterer valget.

Men med det samme jeg klikker på overskriften «Ivar Hoff: - Et spennende valg», skjønner jeg at jeg er på villspor. Det valget Hoff snakker om, er allerede over og foregikk i Molde: Der valgte de en svenske.