Debatt: «Jødesvin»-sketsjen

Viktigheten av et offentlig ordskifte

Vi skal ha takhøyde for ytringer, men vi skal også tåle, lytte til og ta innover oss kritikk. Det gjør oss til et sterkere samfunn.

MYE KRITISERT: Den nå avpubliserte Satiriks-sketsjen hvor en mann spiller Scrabble mot en ortodoks jøde, og må velge mellom å legge ned ordet «jødesvin» på brettet eller tape spillet. Faksimile: NRK
MYE KRITISERT: Den nå avpubliserte Satiriks-sketsjen hvor en mann spiller Scrabble mot en ortodoks jøde, og må velge mellom å legge ned ordet «jødesvin» på brettet eller tape spillet. Faksimile: NRKVis mer
Meninger

Retten til å ytre seg er definert og vernet i Grunnloven. Den er en forutsetning for er et åpent og demokratisk samfunn. Det er denne åpenheten som gjør at allmennheten – blant annet gjennom media – kan føre kontroll med den offentlige og private makten, og den offentlige samtalen. Mange av disse debattene blir aktuelle gjennom kunst og kultur.

Som kulturminister, og derfor også NRKs generalforsamling, har ikke jeg noe ønske om å detaljstyre NRK. Det skal jeg heller ikke ha. Imidlertid har jeg likevel et behov for å adressere debatten som har gått de siste ukene, spesielt etter innlegget til tidsvitne Bernt H. Lund, tidligere forsvarssjef Harald Sunde og skribent Asbjørn Svarstad i Dagbladet 31. juli.

Reaksjonene i etterkant av at NRK publiserte en sketsj hvor ordet «jødesvin» ble brukt er et tydelig eksempel på det fundamentale i ytringsfrihetens funksjon. Det er slik vi korrigerer hverandre, får debatter og kanskje endrer synspunkt. At NRK har beklaget og trukket tilbake sketsjen vitner også om dette.

På generelt grunnlag må vi ha takhøyde for ytringer i Norge. Vi skal tåle mye og ha rom for satire, men vi skal også kunne få kritikk og kritisere. Men det er vanskelig å sette en slik grense på forhånd. Det er gjennom den offentlige debatten at vi skaper og setter disse grensene. Derfor må vi ha to tanker i hodet samtidig: På den ene siden skal vi ha et samfunn hvor ytringsfriheten står sterkt og hvor terskelen for å delta i den offentlige debatten er lav. På den andre siden må vi gi tydelig beskjed når grenser er tråkket over. Denne saken er et eksempel på to av ytringsfrihetens mange sider.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.