Viktigste vikingfunn i England på 150 år

Den viktigste vikingskatten som er gravet fram på 150 år i England, ble torsdag vist fram på British Museum i London.

Skatten, som består av 617 sølvmynter, en forgylt krukke av sølv og et gullarmbånd, ble funnet ved Harrogate i Yorkshire av David Whelan og hans sønn som lette etter metallgjenstander med en metalldetektor.

Trolig ble skatten gravd ned av en mektig vikinghøvding under uroen som fulgte etter erobringen av vikingkongedømmet av den angelsaksiske kong Althestan i 927.

Gjenstandene kommer fra så forskjellige steder som Afghanistan, Irland, Russland, Skandinavia og det europeiske kontinent.

Ekspertene sier at skatten gir ny innsikt i britisk historie. Noen av myntene er hittil ukjente eller sjeldne typer, blant annet en som har påskriften «konge av hele Britannia» – første gang noen påberoper seg å herske over hele Storbritannia.

Mange av de mindre gjenstandene befant seg i sølvkrukken, som selv var beskyttet av en blybeholder, noe som gjorde at skatten var svært godt bevart.

(NTB)

KASTER NYTT LYS OVER HISTORIEN: David og sønnen Andrew Whelan 617 sølvmynter, et sølvskrin og en gullarmring nær Harrogate i Yorkshire, England. Funnene stilles nå ut på The British Museum i London. Foto: AFP PHOTO/BRITISH MUSEUM/SCANPIX
KASTER NYTT LYS OVER HISTORIEN: David og sønnen Andrew Whelan 617 sølvmynter, et sølvskrin og en gullarmring nær Harrogate i Yorkshire, England. Funnene stilles nå ut på The British Museum i London. Foto: AFP PHOTO/BRITISH MUSEUM/SCANPIX Vis mer
REISTE LANGT: Skattene kommer fra Afghanistan, Irland, Russland, Skandinavia og Fastlands-Europa. Funnene ble oppdaget med metalldetektor, og kaster nytt lys over historien.