<strong>VIKTOR I DAG:</strong> Ved hjelp av moderne kirurgi føler Viktor nå at han er 90 prosent tilbake der han hører hjemme: som mann. Når man treffer Viktor i dag er det ingenting ved ham som avslører at han faktisk har blitt oppdratt som jente.Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
VIKTOR I DAG: Ved hjelp av moderne kirurgi føler Viktor nå at han er 90 prosent tilbake der han hører hjemme: som mann. Når man treffer Viktor i dag er det ingenting ved ham som avslører at han faktisk har blitt oppdratt som jente.Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Viktor lot seg aldri hjernevaske

Legene bestemte at Viktor skulle være jente, og seks måneder gammel fjernet de penisen hans. Men Viktor var født gutt, og ble aldri jente. I kveld er han Eias trumfkort i siste «Hjernevask».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - At de kunne gjøre noe sånt mot et lite barn. Et forsvarsløst lite barn. Jeg har ikke ord, sier Viktor til Dagbladet.

Alle mennesker opplever i løpet av livet å bli utsatt for urett. Viktor ble utsatt for noe som det ikke er så lett å sette seg inn i: han ble forsøkt forvandlet til jente. Først som 16-åring ble han selv gjort oppmerksom på det.

I kveld sendes siste avsnitt av «Hjernevask», der Viktor blir intervjuet av Harald Eia. Ett av hovedtemaene i serien har vært at gutter og jenter ikke er født like, noe som har ført til en sjeldent opphetet debatt.

I kveld sier Harald Eia at Viktor er en illustrasjon på hvilke konsekvenser det kan få hvis man ikke tar hensyn til medfødte disposisjoner.

- Døde seks måneder gammel
- Jeg følte meg aldri som jente. Da jeg var liten lekte jeg med gutteting, og hadde guttevenner. Veldig tidlig fikk jeg en imaginær venn, Patric, en mannsskikkelse som hele tida har vært til stede som et forbilde. Han har gitt meg motivasjon til å leve, sier Viktor og legger til:

- Jeg pleier å si at jeg døde seks måneder gammel, men at Patric-skikkelsen sto som et mål om ham jeg en gang skulle bli. Og med dagens kirurgi har det langt på vei gått i oppfyllelse. Jeg føler jeg er 90 prosent tilbake på plass som mann, og legene sier jeg vil nå 95 prosent. Jeg veit ikke hva de siste 5 prosentene er. Det er kanskje psykisk, sier han.

Historien til Viktor handler om urett mot ham, og mot tusenvis av andre barn over hele verden. Antakelig forteller den også noe om medfødte kjønnsforskjeller.

Viktor om til Viktoria
Viktor ble født i et land i Sør-Amerika midt på 80-tallet.

- Av en eller annen grunn ble jeg etterlatt utenfor et sykehus. Der ble jeg funnet av en pleier, og ganske tidlig ble det konstatert at jeg var underernært og at det var komplikasjoner nedentil, forteller Viktor.

Testene sykehuset utførte viste at Viktor var en gutt med testikler inntakt, men der de ytre genitalia var underutviklet. Medisinsk praksis på denne tiden var at barn som ble født med uklart kjønn ble operert til det kjønnet som var enklest kirurgisk. Legene bestemte seg for å gjøre Viktor om til Viktoria.

Metoden var basert på arbeidet til psykologen John Money. I 1972 ble han verdensberømt ved å hevde og bevise at det ikke spilte noen rolle hvilket kjønn barna ble operert til, fordi det var samfunnet som formet kjønnsidentiteten.

<strong>SISTE:</strong> I kveld sendes siste program i Hjernevask-serien. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
SISTE: I kveld sendes siste program i Hjernevask-serien. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Var du gutt, men ble operert og oppdratt med dukker, dukkevogner og dukkehus — ble du jente.

Først i 1997 ble sannheten bak Moneys arbeid avslørt. I mellomtida hadde 15 000 barn over hele verden blitt behandlet etter Moneys teorier, en av dem Viktor.

Isolert
På barnehjemmet i Sør-Amerika blir Viktor på grunn av hans spesielle tilstand overlatt til seg selv. Fra han er ett til to år er han nærmes isolert. Tre år gammel ble Viktor adoptert til Norge, og der fortsatte behandlingen etter Moneys mønster.

- Det må ha vært forferdelig for foreldrene mine også. De måtte jo holde sannheten skjult for meg, sier Viktor.

6 år gammel blir han innlagt på Rikshospitalet for en kosmetisk operasjon, og etterpå møter han lege og barnepsykiater Trond H. Diseth for første gang. Diseth ber ham om å tegne seg selv.

- Da tegnet jeg en gutt med en stor penis, og forklarte Diseth historien bak tegningen: at tissen måtte klippes bort, og at gutten døde. Tissen og gutten ble begravet hver for seg. Alle menneskene kom i begravelsen til tissen, men ingen til gutten, forteller Viktor til Dagbladet.

Viktor har store problemer med å se på bilder fra oppveksten der han var blitt kledd i jenteklær. Da han nærmet seg tenårene ble han svært deprimert, og på et tidspunkt forsøkte han å ta livet sitt.

- Hjemme hadde jeg et forferdelig temperament, som førte til kraftige konflikter som kunne gå ut over inventaret. Ute blant folk var jeg en innesluttet person, som ikke var med på det andre barn gjorde.

Da Money ble avslørt i 1997, hadde barnepsykiater Diseth lenge vært kritisk til behandlingsopplegget — og møtt flere liknende skjebner som Viktor.

- En rus å få hormoner

Diseth forteller i boka «Født sånn eller blitt sånn», boka om tv-serien «Hjernevask» at han følte tida var inne for å ta et oppgjør. Han brukte historien om Viktor/Viktoria i sin medisinske doktorgrad, og i løpet av året endrer den norske legestanden behandlingsopplegget av barn med uklart kjønn.

Uklart kjønn

• I Norge blir det hvert år født 10 — 12 barn med uklart kjønn.
• Måten legene avgjør kjønnet til slike barn i dag, er ved å finne ut hvilke kjønnskromosomer, gener og hormonnivåer barnet og barnets hjerne har blitt påvirket av i fosterlivet. Ved hjelp av blodprøver kan de "spole" seg tilbake til det avgjørende stadiet, og finne ut om barnet har blitt utsatt for testosteron eller ikke, og hvilke nivåer det eventuelt er snakk om.
• Når kjønnet er bestemt, må foreldrene ta stilling til om de ønsker at barnet skal bli operert til sitt biologiske kjønn. I dag greier kirurgene å rekonstruere peniser som også kan fungere slik at de kan få ereksjon. I 1998 ble dette etablert som den nye prosedyren i forhold til barn med uklart kjønn.
• Oppfølgingsstudier viser at over 90% av barna som har vært gjennom den nye behandlingen trives med det kjønnet de er operert til.

Kilde: GID-klinikken, Rikshospitalet

Diseth og foreldrene til Viktor hadde bestemt seg for å vente til han var moden nok med å fortelle sannheten.

- Da jeg var 16 år reiste vi til Rikshospitalet og sakte, men sikkert fortalte Diseth min livshistorie. Det tok nesten et halvt år før jeg fullt ut skjønte at jeg faktisk var en mann, forteller Viktor rolig.

De stopper behandlingen, og seinere blir Viktor satt på en hormonkur for å komme tilbake til sitt opprinnelige seg.

- Å få mannlige hormoner var som en rus. Det var så deilig, sier Viktor og smiler.

- Jeg er glad for at de som får behandling i dag slipper å gå gjennom det helvete jeg har opplevd.

Viktors ryggsekk
I dag har Viktor jobb, egen leilighet — og føler han har begynt å ta igjen for det tapte.

- Jeg har venner, familie, interesser. En kamerat av meg sa til meg for et par år siden: «Tenk deg at du er Viktoria, og møter Viktor.» Det fikk meg til å si til innse: fyttirakkern, tenk at jeg lever som jeg lever nå. Jeg er egentlig utrolig sterk. Det har brent seg fast i hodet mitt.

- For det høres veldig rart ut at jeg skal bruke erfaringene mine til noe positivt. Jeg blir nok aldri ferdig med det, men jeg prøver å lære å leve med det sånn at jeg kan se litt lyst på tilværelsen.

Å fortelle sin historie til Dagbladet, og til «Hjernevask» i kveld, er en måte å bruke disse opplevelsene til noe positivt.

- Hvis dette kan hjelpe andre, sier Viktor og fortsetter:

- Det er jo også andre som har opplevd vanskelige ting i livet sitt. Det er mange som bærer på en historie. Det er som en ryggsekk. Den kan ha ulik bør, og det finnes mange måter å bære den på.

John Money

• Psykolog som i 1972 publiserte det som skulle bli verdensberømt som John/Joan-kasuset.
• Den ene gutten i et tvillingpar hadde fått ødelagt penis under en mislykket operasjon for å behandle en trang forhud, og Money fikk operert denne gutten til å bli jente. Foreldrene ble oppfordret til å oppdra ham som jente.
• Money kunne fortelle verden at mens tvillingbroren hadde vokst opp til å bli interessert i biler, bensinpumper og verktøy, var søsteren blitt interessert i dukker, dukkehus og dukkevogner.
• Dette skulle bevise at det ikke spilte noen rolle hvilket kjønn barna ble operert til fordi det var samfunnet som formet kjønnsidentiteten. Moneys forskningsresultater ble skoledannende for hvordan barn med uklart kjønn ble behandlet.
• En vitenskapelig artikkel publisert i 1997 plukket fra hverandre hele hans teori, og fortalte hva som hadde skjedd med Joan. Etter en svært problematisk oppvekst startet Joan 14 år gammel prosessen med å bli John igjen, og et selvmordsforsøk og flere operasjoner seinere ble han gift.
• I 2004 begikk John selvmord, etter at tvillingbroren først døde av en narkotikaoverdose.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer