Viktor lot seg aldri hjernevaske

Legene bestemte at Viktor skulle være jente, og seks måneder gammel fjernet de penisen hans. Men Viktor var født gutt, og ble aldri jente. I kveld er han Eias trumfkort i siste «Hjernevask».

VIKTOR I DAG: Ved hjelp av moderne kirurgi føler Viktor nå at han er 90 prosent tilbake der han hører hjemme: som mann. Når man treffer Viktor i dag er det ingenting ved ham som avslører at han faktisk har blitt oppdratt som jente.Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
VIKTOR I DAG: Ved hjelp av moderne kirurgi føler Viktor nå at han er 90 prosent tilbake der han hører hjemme: som mann. Når man treffer Viktor i dag er det ingenting ved ham som avslører at han faktisk har blitt oppdratt som jente.Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| - At de kunne gjøre noe sånt mot et lite barn. Et forsvarsløst lite barn. Jeg har ikke ord, sier Viktor til Dagbladet.

Alle mennesker opplever i løpet av livet å bli utsatt for urett. Viktor ble utsatt for noe som det ikke er så lett å sette seg inn i: han ble forsøkt forvandlet til jente. Først som 16-åring ble han selv gjort oppmerksom på det.

I kveld sendes siste avsnitt av «Hjernevask», der Viktor blir intervjuet av Harald Eia. Ett av hovedtemaene i serien har vært at gutter og jenter ikke er født like, noe som har ført til en sjeldent opphetet debatt.

I kveld sier Harald Eia at Viktor er en illustrasjon på hvilke konsekvenser det kan få hvis man ikke tar hensyn til medfødte disposisjoner.

- Døde seks måneder gammel- Jeg følte meg aldri som jente. Da jeg var liten lekte jeg med gutteting, og hadde guttevenner. Veldig tidlig fikk jeg en imaginær venn, Patric, en mannsskikkelse som hele tida har vært til stede som et forbilde. Han har gitt meg motivasjon til å leve, sier Viktor og legger til:

- Jeg pleier å si at jeg døde seks måneder gammel, men at Patric-skikkelsen sto som et mål om ham jeg en gang skulle bli. Og med dagens kirurgi har det langt på vei gått i oppfyllelse. Jeg føler jeg er 90 prosent tilbake på plass som mann, og legene sier jeg vil nå 95 prosent. Jeg veit ikke hva de siste 5 prosentene er. Det er kanskje psykisk, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.