Viktoria Winge hyller sin drepte venninne

Natalia Strelles ektemann er dømt for drapet.

MORDERBALLADE: - «Fireball» er en morderballade, et musikalsk monument til ære for Natalia Strelchenko. Låten dedikeres også til alle som opplever vold i nære relasjoner, sier Victoria Winge. Foto: Christian Roth Christensen
LYSENDE STJERNE: Natalia Strelchenko fotografert på Theaterkaféen i 2008. Foto: Håkon Eikesdal
STORT TALENT: Bilde fra en konsert med det russisk-norske pianisttalentet Natalia Strelchenko fra Universitetets aula i 2007. Foto: Dagbladet
MOVIESTAR: - Vi i bandet Moviestar mener at dette er en hendelse som ikke må gå i glemmeboka. Derfor gir vi ut låta «Fireball», sier Vikoria Winge i bandet Moviestar, som i tillegg består av Bård Ingebrigtsen og Marita Vårdal Igelkjøn. Pressefoto: Privat
SINGELCOVERET: Drepte Natalia Strelchenkos navn pryder coveret til Moviestar-singelen «Fireball».

Den norsk-russiske pianisten Natalia Strelchenko (38), eller bare Natalia Strelle, ble drept i september i fjor.

Strelles norske ektemann ble sist uke dømt for drapet, etter å ha vært siktet siden dødsfallet.

Han ble i Storbritannia denne uka dømt til livsvarig fengsel og kan tidligst prøveløslates etter 17,5 år.

  En morderballade - Jeg kjente henne. Hun var mye her hos min familie på Nesodden. Det er mange år siden nå, men hun var en periode kjæreste med min bror, og senere samarbeidspartner, sier skuespiller og musiker Viktoria Winge til Dagbladet.

I anledning kvinnedagen ga hun ut hyllesten til Natalia Strelle.

- «Fireball» er en morderballade. Den er et musikalsk monument til ære for Natalia Strelchenko. Hennes bortgang var et dobbelt tap: hun var en fantastisk person og hun var en usedvanlig begavet artist, sier Winge.

Besøkte oss på Nesodden - Hun besøkte oss jevnlig på Nesodden, hun spilte på pianoet vårt en gang pappa (regissør Stein Winge) var så frekk å spørre henne om hun kunne spille Beethovens siste klaversonate, «Opus 111» - et ekstremt vanskelig stykke.

- Dette var en test pappa gjorde ofte gjorde på sine repetitører ved ulike operaer han arbeidet, for å sjekke nivået til pianistene han skulle jobbe med.

- Vanligvis klarte de bare noen takter, men Natalia spilte hele sonaten fra a til å, uten noter og med full innlevelse. Pappa ble stående og måpe, helt sjokkert, forteller Viktoria Winge.

Truet på livet Nyheten slo ned som en bombe i mediene i september i fjor. Natalia Strelchenko ble funnet døende utenfor huset i Manchester, og ektemannen (48) ble arrestert og siktet for drapet. Ifølge Manchester-politiet skal også deres felles sønn i tenårene ha blitt angrepet.

I 2013 ble Strelchenkos ektemann i Oslo tingrett dømt til fengsel i 90 dager fengsel for legemsfornærmelse.

Han erkjente seg da skyldig på alle punkter, og sonet dommen på Ilseng lavsikkerhetsfengsel på Hamar, ifølge VG. I retten fortalte Strelchenko at ektemannen ved gjentatte anledninger hadde skreket at «de skulle dø», og at «han skulle drepe henne».

- Det er vel et eller to år siden hun besøkte oss sist på Nesodden, sier Winge som savner familens gode venn.

Ikke drep dama di «Fireball» er en sart og vakker, men brutal morderballade, eller såkalt «murder ballad», som det opprinnelig heter på engelsk, i «Twin Peaks»-ånd.

Singelen er et musikalsk monument til minne om konsertpianistens Strelchenkos brutale bortgang, og dediseres av Winge og bandet Moviestar til alle som opplever vold i nære relasjoner.

- Budskapet er enkelt: Ikke drep dama di. Eller noen andre, for den saks skyld.

Hun er forskrekket over at det er så mye vold i nære relasjoner og mange av dem ender i drap. Mediene skriver ofte om vold, mishandling og drap i nær familie.

- Sorg i hjertet - Noen vil eie kjæresten sin, og hvis det ikke går, så vil man ikke la noen andre få elske vedkommende heller. Kjærlighet er en sterk kraft, og slike tragedier kan inntreffe når kjærlighet blir til hat, sier Winge.

Hun forteller at Strelchenkos familie tillater bandet å bruke navnet hennes på platecoveret.

- Denne historien etterlater en stor sorg i hjertet. Jeg tror at det er mange som vil kunne kjenne seg igjen her, sier Winge.

- Min klient ønsker ikke å kommentere saken, skriver den drapsdømte nordmannens forsvarer, advokat Stuart Denney i en e-post til Dagbladet.