<strong>I SPILL:</strong> Presidentalget i Brasil søndag har konsekvenser også for oss i Norge, skriver innsenderen. Her er valgvinneren Jair Bolsonaro. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB Scanpix
I SPILL: Presidentalget i Brasil søndag har konsekvenser også for oss i Norge, skriver innsenderen. Her er valgvinneren Jair Bolsonaro. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Valget i Brasil

Vil Amazonas overleve Bolsonaro?

Regnskogen er med på å regulere nedbørsmønstre over hele kloden. Å tukle med regnværet kan få dramatiske konsekvenser for folk, matsikkerhet og natur, også i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Brasil er verdens største regnskogsland. For få år siden ble landet trukket fram som et stjerneeksempel på hvordan regnskog kan bevares. Nå kan mye av dette være satt i spill.

Anders Haug Larsen.
Anders Haug Larsen. Vis mer

Det var sterk håndheving av landets miljølover som gjorde at Brasil lyktes med å redusere avskogingen med 65 prosent fra årtusenskiftet til i dag.

Brasils nye president, Jair Bolsonaro, vil stanse opprettelsen av urfolksterritorier og legge ned miljødepartementet. Dette vil være veldig dramatisk for regnskogen.

Signalet om at ulovligheter ikke lenger skal straffes hardt kan starte et «gullrush» av landbruks- og gruveaktivitet i regnskogen. Soya-, kveg-, tømmer- og gruveselskaper kan satse på at det å ta seg til rette ikke vil medføre sanksjoner.

Og vil noen tørre å protestere hvis dette skjer? I 2017 ble det registrert hele 57 drap på miljøforkjempere i Brasil. Dette var før Bolsonaro kom til makten. Med en president som nå pisker opp stemningen mot urfolk og miljøaktivister er det forståelig at mange frykter for egen sikkerhet.

Valget i Brasil har også konsekvenser for oss her i Norge. For det første fordi det er umulig å se for seg at verden kan nå Paris-avtalens målsettinger uten samtidig å ta vare på regnskogen. Bevaring av skog, og restaurering av ødelagt skog, er en tredel av klimaløsningen.

For det andre vet vi nå stadig mer om hvordan regnskogen er med på å regulere nedbørsmønstre over hele kloden. Å tukle med regnværet kan få dramatiske konsekvenser for folk, matsikkerhet og natur, også i Norge.

For det tredje er nettopp regnskogbevaring i Brasil en hovedsatsing i Norges klimapolitikk. Dette har gitt svært gode resultater og bidratt til den kraftige reduksjonen i avskoging. Støtten er knyttet til hvor mye Brasil reduserer avskogingen. Med gode resultater får Brasil mye støtte, men ved økende avskoging får de mindre eller ingenting. Denne tilnærmingen er fortsatt god og bør videreføres.

Alle land, inkludert Norge, bør også sørge for at varer som importeres ikke bidrar til avskoging. Regnskogfondet og Framtiden i våre hender har nylig avdekket at leverandører av soya til norsk oppdrettsnæring bidrar til avskoging, voldelige landkonflikter og en rekke andre ulovligheter i Brasil. Næringslivet kan utgjøre en stor forskjell ved å sørge for at deres import ikke ødelegger regnskogen eller truer folk som bor i skogen.

Regnskogen i Amazonas er helt avgjørende for klodens framtid. Den nye situasjonen i Brasil krever fortsatt stor innsats.

Norge bør fortsette å være en spydspiss i dette arbeidet, men bør særlig skjerpe innsatsen mot import av varer som bidrar til avskoging. Det er viktigere enn noen gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer