- Vil anmelde Elton

Gallerist Reidar Olsen vil anmelde Thore Elton om Økokrim ikke etterforsker det han mener er juks og svindel med Ferdinand Finnes bilder. - Jeg vil stoppe dette bedrageriet som foregår i Ferdinands navn, sier Reidar Olsen.

Olsen og Elton er hovedpersonene i dramaet som nå utspiller seg om Ferdinand Finnes bilder. Førstnevnte er gallerieieren fra Bergen som startet privat etterforskning, og som nå beskylder livsarvingen Thore Elton for å drive juks med opptrykk og salg av grafiske arbeider.

I går barket de to sammen i et friskt oppgjør i NRK1s «Redaksjon 21».

Anmeldelse?

- Elton er en bedrager. Jeg går ikke ut med denne saken for å forsvare egne interesser eller for å tjene penger, men for å ivareta Ferdinand Finnes minne, sier Olsen.

- Det er vondt å se at en som allerede har fått så mye ut av Finne holder på på dette viset. Det er ikke stuereint, sier Olsen, som hevder å ha i sitt eie minst seks ulike bilder av Finne som er trykt opp med stempelsignatur og dermed ikke er i overensstemmelse med Finnes siste ønske.

- Men er dette slik du ser det et juridisk eller et etisk spørsmål?

- Begge deler. 30000- 40000 nordmenn som eier et Finne-bilde er nå plutselig blitt usikre.

- Men hvis dette er et juridisk spørsmål, vil du da anmelde Thore Elton om Økokrim i første omgang ikke ønsker å ta opp saken?

- Ja, det vil jeg. For å hedre Ferdinands ånd.

Søvnløst

Og det kan fort bli aktuelt. I går kom meldingen om at Økokrim foreløpig ikke vil gå videre i Finne-saken. Førstestatsadvokat Rune Bård Hansen vil i løpet av dagen gi beskjed til Elton om de ønsker å innkalle ham til en samtale.

Thore Elton valgte å stille opp i media i går, selv om han ikke hadde sovet på 48 timer.

- Dette har vært de verste dagene i mitt liv. Når det gjelder påstandene fra Olsen om at jeg er en bedrager og en svindler, synes jeg de faller på sin egen urimelighet. Jeg har god samvittighet overfor det som er skjedd, og det jeg har gjort er i tråd med det ansvaret Ferdinand har gitt meg.

Skuffet

Gjennom Eltons advokat Jarl Borgvin Dørre fikk Dagbladet i går tilgang på formuleringen i Finnes testament som gjelder Eltons rettigheter i forbindelse med Finnes kunstneriske arv: «Alle opphavsrettigheter og rettigheter knyttet til mitt navn og min person skal ivaretas i ethvert henseende av Thore Jørgen Elton.»

Elton ble svært skuffet da han så at blant andre Wenche Foss gikk ut mot ham.

- Hun sier at «mange av oss ikke forstår hvorfor han skal arve». Jeg har alltid hatt respekt for Wenche Foss, og jeg har det fortsatt. Men når hun sier slikt er det faktisk en mistenkeliggjøring av Ferdinand, og hans vilje.

- Men det er åpenbart begått en feil her, med opptrykkene?

- Så langt vi har brakt på det rene, dreier det seg om en menneskelig svikt med nummereringen i det firmaet som hadde ansvar for opplagene.

FINNE-ARVINGEN: - Jeg føler ingen skam, sier Thore Elton.Foto: TOMM W. CHRISTENSEN