Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Prostitusjon

Vil AP oppheve sexkjøpsloven?

Det å få innført sexkjøpsloven i Norge var en lang kamp, og motstanden var stor. 

VIL SE PÅ LOVEN: Det som er bekymringsfullt, er hvor lettpåvirkelig Hadia Tajik ser ut til å være, skriver artikkelforfatteren om Ap-nestlederens utspill om hallikparagrafen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL SE PÅ LOVEN: Det som er bekymringsfullt, er hvor lettpåvirkelig Hadia Tajik ser ut til å være, skriver artikkelforfatteren om Ap-nestlederens utspill om hallikparagrafen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Meninger

Under et møte på Pro Sentret for noen dager siden åpnet Hadia Tajik for å gjøre endringer i hallikparagrafen. Dette fulgte hun opp med å sende et skriftlig spørsmål til justisministeren hvor hun spør om han vil gå gjennom paragrafen for å se om den fungerer etter hensikten.

Det at både Pro Sentret og PION benytter enhver anledning til å påvirke til en svekkelse av loven kommer ikke som noen overraskelse, i og med at de har vært imot den hele veien. Det som derimot er mer overraskende, og bekymringsfullt, er hvor lettpåvirkelig Tajik ser ut til å være.

Åshild Pettersen, kvinnepolitisk leder i SV
Åshild Pettersen, kvinnepolitisk leder i SV Vis mer

Er det sånn å forstå at det er flere paragrafer i loven AP er «villige til å se på på nytt»? Er de villige til å revurdere hele loven?

Det å få innført sexkjøpsloven i Norge var en lang kamp, og motstanden var stor. Evalueringen av loven som ble gjennomført i 2014 viste likevel helt klart at loven virker. Antall prostituerte i Norge har gått ned, også på innemarkedet. Holdningene til kjøp av sex i befolkningen er endret, rekrutteringen og menneskehandelen er redusert og volden har ikke økt. Loven har med andre ord fungert etter den felles hensikten alle partiene i Stoltenberg-regjeringen hadde da loven ble innført i 2009.

Jeg er helt enig med Tajik i at den nylige dommen fra Stavanger tingrett, hvor en mann fikk straffereduksjon for å ha voldtatt to kvinner fordi kvinnene var prostituerte, er hårreisende. Det er helt klart nødvendig å ta grep for å sikre kvinners rettssikkerhet i Norge, også de prostituerte. Jeg mener imidlertid at løsningen ligger i å skjerpe ordlyden i loven, heller enn å lempe på den. Sverige har funnet løsninger for å håndheve denne paragrafen, og man er i Norge i ferd med å finne løsninger i de store byene, selv om paragrafen bød på utfordringer i starten. Politiet har også ytret at de vil beholde loven, nettopp fordi den gjør at de i større grad enn før klarer å få tatt bakmennene.

Det viktigste vi nå kan gjøre er å finne løsninger hvor politi og hjelpeapparat samarbeider tettere, for å ivareta de prostituerte og sørge for å lose dem trygt ut av en farlig situasjon og inn i jobb og utdanning. Disse løsningene ligger ikke i en svekkelse av loven, men i hvordan loven håndheves. Dette vil være langt mer konstruktivt og framtidsretta enn å svekke loven, slik Tajik nå ser ut til å ville gjøre.