Vil åpne bibliotek

Norske arkitekter har i ti år jobbet i Egypt med det gigantiske nye biblioteket i Alexandria. I oktober skal det åpnes, og nå kommer flere nordmenn på banen: En kvartett ledet av Stein Roger Bull vil delta i åpningsseremonien.

Spørsmålet er om egypterne vil ha en norsk åpning av biblioteket.

- Det vil vi gjerne; vi lytter til alle forslag. Men Norge er ikke det eneste landet som vil være med, sier Hatem Tag-Eldin som arbeider med prosjektet ved Egypts ambassade i Norge.

Verdensbegivenhet

For åpningen av biblioteket i Alexandria - som det norske arkitektfirmaet Snøhetta mot mange odds fikk i oppdrag å lage - er en verdensbegivenhet:

- Det er snakk om gjester på et meget høyt nivå. Biblioteket er et prosjekt som hører inn under den egyptiske presidenten, sier Tag-Eldin.

Og da blir kanskje selv Stein Roger Bull som en liten fisk i Nilen - og han understreker.

- Vi ønsker ikke å trampe inn i en fremmed kultur og si «hallo, hallo, vi vil lage åpningsseremonien». Man kan jo tenke seg reaksjonen hvis utlendinger sa det samme da Lillehammer-OL skulle åpnes.

«Storstilet»

I et brev til utenriksminister Knut Vollebæk fra oktober i fjor, omtaler imidlertid Bull de norske planene for en åpningsseremoni som noe som kan «danne grunnlag for en storstilet TV-overføring til hele verden i pakt med den overordnede filosofi om dette bibliotekets sentrale posisjon for alle mennesker på jorden».

I svaret fra Utenriksdepartementet understrekes det at det er egyptiske myndigheter som må avgjøre hvordan de vil åpne sitt eget bibliotek.

Etter det Dagbladet forstår er det nå snakk om å lage en flere dager lang innvielsesfest for det nye biblioteket - og at det norske innslaget kan bli ett av flere bidrag til denne.

Ikke urnorsk

Det var scenograf Kristin M. Berggren som fikk ideen om å lage en norsk åpningsseremoni til biblioteket. Men ikke en urnorsk seremoni, med hallingkast, vadmel og felespill.

Sammen med koreograf Sølvi Edvardsen og den danske jazzmusikeren Palle Mikkelborg har Berggren utviklet et musikkdramatisk verk inspirert av gammel egyptisk historie, med tittelen «Fra vann til land».

- Det handler om kunnskapen som skal gjeninnvies, sier Berggren.

  • Åpningen av biblioteket i Alexandria er nemlig en slags gjenåpning: Det gamle biblioteket, et senter for kultur og vitenskap og antikkens største boksamling med 700000 bokruller, ble ødelagt av kriger på 200- og 300-tallet.