Vil åpne øynene for kvinnevold

Yoko Ono blant kunstnerne som bidrar på Stenersenmuseet.

BIDRAG: Den Kazakhstanske kunstneren Almagul Menlibayeva bidrar med videoinstallasjonen «Kissing Totems» på Stenersenmuseet.
BIDRAG: Den Kazakhstanske kunstneren Almagul Menlibayeva bidrar med videoinstallasjonen «Kissing Totems» på Stenersenmuseet.Vis mer

||| (Dagbladet):
Lørdag åpner utstillingen «Off the Beaten Path: Violence, Women and Art» på Stenersenmuseet i Oslo.

Utstillingen er satt sammen av 17 kvinnelige kunstnere, deriblant Yoko Ono, Marina Abramovic, og, som eneste norske, Lise Bjørne Linnert.

- Det er klart det er stort å få delta. Temaet for utstillingen er veldig viktig, og måten budskapet kommer fram på er spesielt. Det er veldig mange stemmer, som alle snakker om motstanden uten å vise selve volden, sier Linnert til Dagbladet.

Utgangspunkt i grusomme tall
Hennes bidrag består blant annet av 3000 små merkelapper, som alle har et navn innbrodert.

- Jeg har tatt utgangspunkt i byen Ciudad Juarez, som ligger på grensen mellom Mexico og USA. Der har 560 kvinner blitt drept, mens hundrevis er forsvunnet. Bare i 2009 har 130 kvinner blitt drept, men ingenting blir gjort for å hindre de akselererende tallene.

- Derfor har jeg fått mennesker fra hele verden til å brodere ett og ett av de 560 navnene på til sammen 3000 små lapper, som jeg vil vise fram på utstillingen, forklarer Linnert.

Broderingen har funnet sted blant annet i Shanghai og palestinske områder, og Linnert har måttet bruke internett flittig for å rekruttere mennesker som ville bidra til kunstverket. I hvert fall i begynnelsen.

Etterhvert var det mennesker, faktisk universiteter, som kontaktet henne for å få være med. Men mengden broderte navn gjør ikke hver av dem mindre spesiell.

- Alle lappene har sitt eget fingeravtrykk, sin egen identitet. Alle har fått velge farge selv, og broderer i det skriftspråket som faller dem naturlig, forteller Jannert.

Roser Stenersenmuseet
Kunstneren, som tidligere har stilt ut mye i USA, tar også med seg to filmer og en workshop til utstillingen. Her kan de interesserte selv brodere inn navn på lapper, samt besøke aktuelle blogger og informasjonssider om situasjonen i Mexico.

Lise Bjørne Linnert berømmer Stenersenmuseet for utstillingen.

- Det er kjempeflott at Stenersenmuseet viser utstillingen, og får fram dette budskapet. Jeg synes ofte de har engasjerende utstillinger.

BIDRAR: Den japanske multikunstneren Yoko Ono.
BIDRAR: Den japanske multikunstneren Yoko Ono. Vis mer

- Hvor stor betydning har en slik utstilling?

- Jeg tror ikke at kunst kan forandre verden, men den kan åpne øynene til folk og berøre dem så de tenker litt annerledes.

- Veldig interessant
Museumsleder Selene Wendt synes det er interessant hvordan kunstnerne formidler budskapet i utstillingen.

- De gjør det på en veldig reflektert måte, som både er tankevekkende og estetisk spennende, uansett hvilken kunstform de velger, sier hun til Dagbladet.

Hun er også veldig begeistret for at en norsk kunstner har fått med et bidrag.

- Jeg tror hennes arbeid gjør hele utstillingen mer spennende for nordmenn, samtidig som den aktive formen tvinger tilskuerne til å faktisk tenke over alle kvinnedrapene i Ciudad Juarez. Spesielt muligheten til å delta i hennes workshops er noe som beveger deg, og er mer givende enn å bare se på noe, sier hun.

Selv om Stenersenmuseet i sommer viser to sterke utstillinger med utgangspunkt i samfunnstema, påpeker museumslederen at ikke all kunst nødvendigvis må ha et budskap. 

- Jeg synes personlig at det er veldig interessant å ha utstillinger med et politisk budskap, men når det er sagt er det ikke slik at all kunst må ha det. Men, den beste kunsten gjenspeiler situasjoner i samfunnet, og denne utstillingen tar opp et tema som absolutt er viktig, sier hun.

Nytt gammelt fra Ono
Yoko Ono bidrar med en nyinnspilling av et performance-stunt kalt «Cut Piece», som hun gjorde i 1965. Den gangen satte hun seg på en stol i Carnegie Hall, og lot folk klippe av kjolen hennes som de ville.

- Det er veldig interessant å se hvordan forskjellige mennesker tilnærmer seg Yoko Ono, som sitter helt stille, sier Selene Wendt.

- Noen har stor respekt, andre er helt respektløse. Man kan også se tydelige forskjeller på kvinner og menn, forteller hun.

BIDRAR: Den norske kunstneren Lise Bjørne Linnert. Her med hennes bidrag, «Desconocida», som består av 300 broderte lapper.
BIDRAR: Den norske kunstneren Lise Bjørne Linnert. Her med hennes bidrag, «Desconocida», som består av 300 broderte lapper. Vis mer