Vil at kinopublikummet skal få det vondt

Se klipp fra Kristoffer Joners nye grøsser.

(Dagbladet.no): I år har «Rovdyr» og «Fritt Villt» fått oss til å skjelve i kinosetene. Neste år ser ikke ut til å bli hyggeligere. Det braker løs med nazizombier i «Død snø» rett over nyttår.

Og 3. april, like før påskehyggen brer seg i Norge, er det premiere på grøsseren «Skjult».

Skal ha det vondt
Filmen er laget av samme manusforfatter, regissør, produsent og fotograf som stod bak «Villmark» - filmen Dagbladet.nos lesere kåret til Norges skumleste film tidligere i høst.

Kristoffer Joner har også hovedrollen i begge filmene. «Skjult» er likevel ingen oppfølger til «Villmark». Men den skal bli like skummel.

- Hvis vi lykkes, sitter du ytterst på kinosetet hele tiden og har det forferdelig vondt. Det er ingen trøst å finne i denne filmen. Men det blir desto bedre å gå ut av kinosalen etterpå, og oppdage at verden ikke er så grusom likevel, sier produsent Jan Aksel Angeltvedt til Dagbladet.no.

• Se den første teasertraileren til filmen øverst i artikkelen.

«Skjult» handler om KK, Kai Koss, som kommer tilbake til hjemstedet sitt etter 19 år, fordi moren er død. Etterhvert oppdager han at han ikke bare har arvet det gamle huset etter henne, men også en grusom hemmelighet. En hemmelighet som har å gjøre med en forferdelig trafikkulykke som fant sted samme natt som han dro fra bygda.

- Det ligger i kortene at moren skal være en av de ondeste kvinneskikkelsene som er framstilt i siste generasjon av norsk film. Hun er så nært vi kan komme en god, gammel heks, uten magiske evner, sier Angeltvedt.

Stolte av grøsserbølgen
Han mener «Skjult» har fått en mer komplisert historie enn «Villmark».

- Det er mye mer som har skjedd i forkant, og mye mer som skjer i løpet av filmen. Men den inneholder også mye av det samme som «Villmark», i det at vi er ute i naturen og føler oss avskåret fra sivilisasjonen. Det blir en ganske klaustrofobisk følelse, mener Angeltvedt.

Naturelementet er noe filmen også deler med de fleste andre norske skrekkfilmer. Men mye har skjedd på skrekkfilmfronten siden «Villmark» kom i 2003.

- Det virker som vi har fått en liten norsk grøssertradisjon, og det er artig. Vi er litt stolte over å ha vært med og startet bølgen. Men jeg må si at nivået på filmene som er laget i det siste har vært imponerende. Nå må vi heve lista også. Derfor mener jeg at vi har laget en enda bedre film denne gangen, sier han.

«Skjult»-teamet videoblogget fra innspillingen på Dagbladet.no. Se innslagene her.