Vil at Norge skal kjøpe unike kulturskatter

Fiskeriminister Svein Ludvigsen ønsker at staten skal kjøpe den unike skriftsamlingen til Martin Schøyen. Samlingen er taksert til 850 millioner kroner.

- Jeg synes ideen om at staten skal kjøpe samlingen er svært god. Det er en juvel vi burde beholde i Norge, sier Ludvigsen til Dagens Næringsliv.

Schøyen (62) sitter på en samling av 12.500 håndskrifter fra hele verden og som spenner over 5.000 år. I samlingen finnes blant annet fragmenter fra dødehavsrullene og noen av verdens eldste buddhistiske tekster, som ble reddet ut fra grottene i Bamiyan i Afghanistan før Taliban ødela de unike Buddha-statuene der.

Schøyen ønsker å selge skriftsamlingen, og han håper den kan bli værende i Norge. Det gjør også statsråd Ludvigsen, som mener kulturminister Valgerd Svarstad Haugland bør ta tak i saken.

- Har vi råd til å la en slik kulturskatt gå ifra oss, spør Ludvigsen.

Førsteamanuensis Christopher Prescott ved Institutt for arkeologi er imidlertid svært kritisk til at de buddhistiske skriftene fra Afghanistan skal forbli i Norge.

- Det var riktig å redde manuskriptene. Men man kan ikke forsyne seg fritt fra andres kulturskatter og beholde dem etterpå. Man må passe på å ikke komme i samme kategori som imperialistiske stater og antikvitetsplyndrere, som i alle år har brukt redning som et vikarierende motiv, sier Prescott til DN. Han mener at de buddhistiske skriftene burde returneres til Afghanistan når den politiske situasjonen tilsier det.

NTB