<strong>MODIG:</strong> Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar har skrevet romaner som kalles Danmarks modigste. Du skal ikke lese lenge før de mest utenkelige grusomhetene dukker opp. Foto: Politikens forlag
MODIG: Den dansk-kurdiske forfatteren Sara Omar har skrevet romaner som kalles Danmarks modigste. Du skal ikke lese lenge før de mest utenkelige grusomhetene dukker opp. Foto: Politikens forlag Vis mer

Sara Omar

Vil avsløre «hykleriet innen islam»

Sara Omar (34) skriver om barneprostitusjon i moskeer og kvinner som voldtas med Koranen i hånd. For å avsløre det hun kaller hykleriet innen islam.

Publisert
Sist oppdatert

Frmesk har sluttet å snakke. Hun har sluttet å spise. Den lille jenta er blitt misbrukt, fysisk og psykisk og i moskeen blir småjenter solgt av imamen i såkalte gledesekteskap for en time eller tre. Frmesk flykter etter hvert til Danmark, men ondskapen mot henne fortsetter. Og den slutter absolutt ikke etter at hun blir giftet bort.

- Jeg har mange likheter med Frmesk. Hun er mitt hjertebarn. Hun er også symbolet på det misbrukte barnet og den undertrykte kvinnen, men hun er like mye en sterk sjel, og et håp, sier Sara Omar om hovedpersonen i sine to bøker.

Sannsynligheten er stor for at Sara Omar har sett på deg fra bokcoveret til «Dødevaskeren». Romanen til den dansk-kurdiske forfatteren ble utropt til årets viktigste og modigste i Danmark for tre år siden, og med perfekt makeup borer hun blikket i alle som vil åpne øynene for det som kan skje med kvinner og barn i den muslimske verden. Du skal ikke lese mange sider i bøkene hennes før du møter en nesten utenkelig menneskelig grusomhet.

I mai i år kom oppfølgerromanen oversatt til norsk. På omslaget av «Skyggedanseren» er makeupen like perfekt, men Sara Omars øyne er lukket.

- Du skal aldri undervurdere hva som befinner seg bak lukkede øyne, kvinner er gode til å bære masker, sier hun

- Man aner en harmonisk tilstand, men bak øyelokkene er det en liten pike eller en voksen kvinne som har opplevd de verste overgrep, og som må navigere i den ondskapen andre mennesker har påført henne.

<strong>SE DEG OM:</strong> Sara Omars to bøker om Frmesk har skapt debatt. Frmesk betyr tåre.
SE DEG OM: Sara Omars to bøker om Frmesk har skapt debatt. Frmesk betyr tåre. Vis mer

Hemmelig adresse

Sara Omar er på telefon fra en rød sone i Danmark. En sone som gjør at hun ikke kunne komme til Norge denne uka. Egentlig skulle hun snakket om romanen som våpen på Kapittelfestivalen i Stavanger og på Deichmann i Oslo, men coronarestriksjonene satte en stopper for dette. Hvor i den røde sonen hun befinner seg, får ingen vite. Sara Omar lever med politibeskyttelse på hemmelig adresse på grunn av drapstrusler.

- Om Frmesk er meg eller en annen, er helt likegyldig, men jeg skriver aldri om noe jeg ikke vet noe om. Jeg har ikke opplevd alt, men alt er hentet fra virkeligheten, sier hun.

Ikke alle ønsker at denne virkeligheten skal ut i lyset, men Sara Omar roper med store bokstaver om de mørke sidene innen islam som rommer et foreldet og fryktelig kvinnesyn. Et syn der jentebarn kan drepes fordi de er jenter, og der kvinner er født til å være mannens eiendom og slave.

Hennes store prosjekt er å bekjempe kvinneundertrykkingen, hun vil få oss til å se at det også skjer i Danmark og Norge.

- Jeg skriver ikke bøker for at de skal bære ved til et fremmedfiendtlig bål, jeg skriver om islam fordi det er den religionen jeg kjenner til, men denne undertrykkingen kan skje i alle kulturer og religioner. Det er på tide å avsløre hykleriet, sier hun og mener menn bruker Koranen som et våpen og en trussel mot kvinner.

Mor til en drept datter

Sara Omar ble født i Sulaymaniyah i Nord-Irak i 1986. Hun lærte å lese og skrive som fireåring, etter oppfordring fra besteforeldrene. Da hun var 15 år kom hun som flyktning til Danmark.

Hva Sara Omar ellers har opplevd og overlevd, snakker hun aldri om. Hun har fortalt at skadene hun har på kroppen, er menneskeskapte, at hun har vært gift, og at hun er mor til en drept datter. Et barn som ikke hadde vært død hvis det hadde vært en gutt. Hun vil ikke snakke mer om det.

Flere ganger har hun prøvd å ta livet sitt. Den siste gangen skrev hun et selvmordsbrev som ble starten på «Dødevaskeren».

- Hva gjorde at du bestemte deg for å leve?

- Det er et vanskelig spørsmål. Akkurat som Scheherazade i «1001 natt» har jeg brukt fortellingen for å overleve. Jeg eksisterer i kraft av mine ord. Ord som hjelper andre. Jeg vet om kvinner som har lest boka mi i smug for mennene sine, og som har fått styrke og visshet om at undertrykking ikke bare skjer dem. Litteraturen min betyr noe. Ord har makt, det handler ikke om hvor stor man er eller hva man har opplevd, men bruker du ordene fornuftig, kan de etterlate et avtrykk i en verden full av urettferdighet. Så nå er jeg glad for at jeg tok beslutningen om å leve.

<strong>ORD ER MAKT:</strong> - Jeg skriver romaner om kvinneundertrykking, det skjer overalt, men jeg konsentrerer meg om det som skjer i den muslimske verden fordi det er den jeg vet mest om, sier Sara Omar. Foto: Politiken forlag
ORD ER MAKT: - Jeg skriver romaner om kvinneundertrykking, det skjer overalt, men jeg konsentrerer meg om det som skjer i den muslimske verden fordi det er den jeg vet mest om, sier Sara Omar. Foto: Politiken forlag Vis mer

I fjor fikk Sara Omar den danske menneskerettighetsprisen.

- Samfunnet har et ansvar for at menneskene som opplever det jeg skriver om, blir hørt. Frmesk opplever at leger og sykepleiere aldri spør henne om hvordan hun fikk skadene, de hører bare på mannen hennes. Men man brekker ikke et bein fordi man snubler i en dørstokk. Mange har verken vilje eller mot til å blande seg inn i hva som skjer bak hjemmets dører. Dette gjelder også politikere og journalister. Velger man å spørre, må man ta ansvar, og ansvar koster tid, penger og politiske beslutninger.

Det var gynekologer og helsepersonell som innstilte henne til menneskerettighetsprisen, og fortalte hvordan bøkene hennes har fått dem til å endre tankesett og praksis i hvordan de møter disse pasientene.

Sara Omar vil endre tankesettet til kvinner som er vokst opp i troen på at de ikke har noen rettigheter. Selv har hun studert juss og måtte bli voksen før hun fikk vite at menneskerettigheter er noe man blir født med, som ingen kan ta fra deg. Selv ikke en mann med Koranen i hånda.

Barneprostitusjon

Noe av det sjokkerende Sara Omar forteller om i «Skyggedanseren» er såkalte gledesekteskap. Det vil si at en imam kan vie ei jente eller en gutt før de er kjønnsmodne, til en voksen mann. Mannen kan så kan «glede seg» seksuelt med vedkommende i noen timer eller en dag. Med Allahs velsignelse. Deretter blir de skilt.

- Det er en tradisjon som er blitt praktisert siden profeten Mohammad var et levende vesen og vandret rundt på jorda, sier Sara Omar og forteller at det ikke står noe om dette i Koranen, men i hadithene, skriftene som forteller hva Mohammed gjorde eller mente.

- Det er grusomt, og vi har diskusjoner og argumenter imot denne formen for ekteskap, men det skjer fordi sex er så forbudt. Særlig utbredt er det i land som Iran, Egypt, Marokko, Tunisia, Saudi-Arabia, Afghanistan, land der man praktiserer religion fanatisk.

Hun sier hun blir kvalm av å snakke om det. At det er noe nesten alle kjenner til, men aldri tør å prate høyt om. Det er barneprostitusjon godkjent av imamer.

Tapt frihet

- I islam har man heller ikke en nedre aldersgrense for når ei jente kan gifte seg. Det skjer når familien hennes mener hun er klar. Dette er tabuer vi må diskutere.

Å være den som tør å snakke høyt om tabuer koster i form av trusler og liten frihet. Men når Sara Omar får spørsmål om det har vært verd det, er svaret klart:

- Ja – jeg ville gjort det hundre ganger igjen. Jeg angrer ingenting.

- Skriver du på ei ny bok nå?

Hun ler kort.

- La oss si det sånn, jeg har ikke satt mitt siste punktum.

Sara Omar

Sara Omar
  • Dansk-kurdisk forfatter
  • Født i 1986, i den kurdiske delen av Irak
  • Flyktet til Danmark med familien i 2001
  • Har studert juss og statsvitenskap
  • Debuterte med «Dødevaskeren» i 2017, på norsk i 2018
  • Oppfølgeren «Skyggedanseren» kom på norsk i vår
  • Fikk den danske menneskerettighetsprisen i 2019

ANNONSE:

Handle tusenvis av bøker med adlibris rabattkode

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer