Vil bekjempe fedme med dataspill

Idrettspresidenten går god for maskindans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kombinasjonen av dårligere kosthold og mindre bevegelse har ført til et feitere folk her til lands. Ikke bare øker overvekten blant voksne - også stadig flere barn og ungdom sliter med litt for mye ekstra på kroppen.

På tross av et ønske om mer bevegelse i skolen, har det vist seg å være vanskelig å motivere elevene til å mosjonere mer. Da gjelder det å angripe problemet på en ny måte:

Med dataspill.

Maskindans

Vi snakker ikke om den stillesittende formen for spilling, men maskindans - dansing på en spesialmatte der du tramper i takt med anvisninger på en skjerm. Fra å være et fenomen i bowlinghallene, er maskindans nå en offisiell idrett der bevegelse og moro går hånd i hånd.

- England har faktisk gått forbi USA i fedmeproblematikken, men nå tar myndighetene grep og støtter ulike prosjekter for å få folket i bevegelse. Nå er det på tide at norske myndigheter gjør det samme, forteller Ole Petter Høie i Positive Gaming.

Prøvd på skole

Høie jobber nå for å få norske skoler til å åpne dørene for bruk av dansematter, slik flere amerikanske skoler nå også har gjort - samt en norsk skole: I et års tid har Veum skole i Vestfold hatt dansematter på plass, fritt tilgjengelig for bruk blant elevene. Resultatene har ikke uteblitt.

- Maskindans har økt den fysiske aktiviteten blant elevene betraktelig, og jeg tror de fleste er i litt bedre form nå enn da vi startet prosjektet. En annen ting jeg har sett er at når elevene kommer tilbake i klasserommet etter en økt på dansematten, så er de i godt humør, de kommer raskt i gang med skolearbeidet og de klarer å jobbe mer konsentrert, forteller lærer Hans Jørgen Nyland ved Vear skole i rapporten som ble skrevet etter forsøket.

32 av gangen

En ny type dansematte gjør det nå mulig for flere å spille sammen, opptil 32 av gangen. Dermed er det lettere å bruke dette i for eksempel skoler eller idrettslag. I dag troppet blant annet den ferske idrettspresidenten Tove Paule opp for å snakke om temaet:

- Det er hyggelig å se et spill som innbyr til fysisk aktivitet, sa Paule på pressekonferansen - før hun selv prøvde maskindans for første gang.

- For skoler må dette være helt fantastisk, sa en entusiastisk idrettspresident etter oppvisningen.

FORNØYD: Idrettspresident Tove Paule.
DANSESPILL: Det går kjapt når nivået økes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer