Vil bli debatt-kjendis

Unge og ukjente radiofjes kan bli NRKs trumfkort i kampen om tv-seerne til høsten: Kristine Præsttun (30) og Jarle Roheim Håkonsen (32) er høyaktuelle kandidater til å lede statskanalens nye og store debattprogram, men kan bli slått på målstreken av veteraner som Anders Magnus.

I neste uke avgjøres det hvem som blir NRKs nye debattkjendis. Statskanalen skal til høsten sende en 45 minutters studiodebatt på tirsdager, og ledelsen har latt 20 både kjente og ukjente fjes fått prøve lykken foran kamera.

Nå sitter NRK-ledelsen med under en håndfull kandidater. Torsdag var det siste runde med audition. Der stilte de unge og ukjente radiofjesene Kristine Præsttun (30) og Jarle Roheim Håkonsen (32) som eneste deltakere.

Prestisjefylt jobb

Det er knyttet stor spenning til hvem som skal lede statskanalens neste storsatsning. Det er helt åpent hvem som får jobben - auditionen er med andre ord ikke et spill for galleriet. NRK-ledelsen er usikker på om det bli en eller to debattledere som får den prestisjetunge jobben.

- Jeg kan bekrefte at jeg har vært på audition, sier Roheim Håkonsen.

- Er du spent på utfallet?

- Ja, veldig spent. Jeg er nå på Venstres landsmøte, men har vanskelig for å konsentrere meg, sier Roheim Håkonsen.

Præsttun vil ikke si noe til Dagbladet.

Generasjonsskifte?

Hvis Præsttun og/eller Roheim Håkonsen får jobben, vil de ukjente radiofjesene representere et generasjonsskifte i statskanalen.

Præsttun har vært NRK-ansatt i bare ett år, og jobber nå som reporter og programleder i aktualitetsmagasinet «Dagsnytt 18». Hun har ledet debatter før - som programleder i P4s debattprogram «Sytten tretti».

Roheim Håkonsen er politisk reporter i Dagsnytt og Dagsrevyen, og ble ansatt for drøyt fire år siden.

Begge har akademisk skyts: Præsttun er sosiolog, mens Roheim Håkonsen er statsviter.

For lik TV 2?

Argumentene mot å bruke veteranen Anders Magnus (49) er nemlig at statskanalens stordebatt risikerer å likne for mye på TV 2s «Holmgang».

Men Magnus har karisma og bred erfaring som programleder. Han har vært i TV 2 i seks år, og hadde suksess med sine politiske intervjuprogrammer. Til sommeren har han vært fire år i Afrika som NRK-korrespondent.

- Den jobben jeg har nå, er veldig morsom. Etter oppholdet i Afrika kan jeg brukes til mye, sa Magnus til Dagbladet i midten av februar. Magnus er nå på Madagaskar, og Dagbladet har ikke fått tak i ham for å få en ny kommentar.

Avgjøres snart

Nyhetsdirektør Anne Aasheim sier at de regner med å konkludere i løpet av neste uke. Hun vil ikke kommentere noe i forbindelse med radiofjesenes finaleaudition.

- Det var noen mennesker som jeg hadde lyst til å se litt nærmere på.

- Er det noen andre enn de som sist var på audition som er aktuelle for jobben?

- Det vil jeg ikke si noe om. Det er fryktelig mange dyktige folk i NRK som kunne vært brukt til dette her.

- Hvor viktig er det for NRK å få nye fjes inn for å markere at dette er et nytt og viktig debattprogram?

- Det er klart at vi gjør slike avveininger hele tida. Men det viktigste for oss er å finne den beste, sier Anne Aasheim.

HET KANDIDAT: <P> Anders Magnus
PÅ AUDITION: <P>Lisbeth Skei Haugsbø
PÅ AUDITION: <P>Hege Holm
PÅ AUDITION: <p>Håkon Haugsbø
HET KANDIDAT: <P> Kristine Præsttun