Vil bli kjendis

Tom André Henriksen kan bli Norges første TV-kjendis med Downs syndrom. I kveld starter realityserien som skal endre våre fordommer.

«Institusjonen» speiler hvordan livet fortoner seg for syke, eldre og psykisk utviklingshemmede på Gjesda bo- og aktivitetssenter i Ullensaker. Odd Børretzen leser tekstene i serien, som går på NRK 1 13 mandager framover.

- Egentlig er ikke dette en institusjon, det er et bofellesskap, sier Morten Olstad, som har bodd lengst på Gjesda av de fire samboerne Tom André Henriksen, Kine Merete Fjeldet og Knut Eirik Wiik. Fredag benket gjengen seg foran TV for å se første episode.

Linselusa

- Terningkast seks! mente Tom André etter visningen, før han reiste seg og holdt en tale:

- Jeg vil gjerne si noen ord. Jeg synes det er veldig flott at jeg kommer på TV. NRK er den beste kanalen i hele Norge. Da filmen ble tatt opp, var jeg 28 år, nå er jeg snart 30. Og så vil jeg si at jeg er en erfaren trommeslager som har spilt i 20 år. Elsa Henriksen, mammaen min, sydde en kermitfrosk til meg da jeg var liten, og den får dere se i serien. Jeg trives godt her på Gjesda. Jeg er veldig glad i hjelperne, som jeg setter stor pris på. Dette rommet jeg står i nå betyr lykke, glede og god samvittighet for meg, sa Tom André, og avslutter talen slik:

- Det er jeg som er hovedpersonen. Det står i avisutklippene at jeg sjarmerer seerne i senk.

- Du liker å være i fokus?

- Ja, det gjør jeg. De kaller meg... Nei, jeg vil ikke si det.

- Linselusa! ler Unn Berit Sogge, en av pleierne ved hjemmet.

Bedre status

I seks måneder har produksjonsselskapet Indiefilm dokumentert livet på senteret. Noe av målsetningen er å skape en debatt om fordommer og om tilstanden i Institusjons-Norge, der det finnes altfor få pleiere.

- Jeg tror serien vil føre til at psykisk utviklingshemmede vil få en bedre status. Noen myter blir nok bekreftet, mens andre blir sprengt i filler, sier Magnor Bø, enhetsleder på Gjesda.

I FOKUS: Tom André Henriksen studerer seg selv på TV for første gang. Han gleder seg til oppmerksomheten - og til kanskje å bli intervjuet av Se og Hør, som han abonnerer på.