Vil bli kvitt Bondevik

Sondre Lerche er i støtet: Nygift og med 30 låter klare til et nytt album. Men først vil han fjerne Bondevik.

STAVERN (Dagbladet): -  Noen mener at musikere ikke skal mene noe om noen ting. Men jeg blir gjerne med på å få vekk Kjell Magne Bondevik og det han driver med, sier Lerche om statsministeren fra KrF.

Politisk

Vi møter en blid og slentrende artist med vinrød jakke og store solbriller, inspirert av hans største forbilde Elvis Costello, i backstageområdet til Stavernfestivalen. Han vil ikke bli for politisk, men mannen som nylig underskrev en støttekampanje for et nytt rød-grønt flertall, er temmelig klar på hva han mener.

-  Kulturpolitikken de siste åra har vært ganske semmer, og det er mye annet som heller ikke er som det burde være. Jeg kunne nevnt tusen ting, men jeg tror ikke det er så smart å si det nå, sier han med et lurt smil.

Wiz Kid

Mye har skjedd for Lerche det siste året. Vidunderbarnet fra Bergen har pakket snippesken og skiftet bostedsadresse, og er nå er blitt «the Wiz Kid» fra Brooklyn, New York. Han har turnert USA på kryss og tvers, vært oppvarmer for sitt store idol Costello, og i neste uke slippes en ny ep i England med uutgitt materiale fra innspillingen av hans siste plate «Two Way Monologue». Det går veien for mannen som i går også kunne feire ei ukes bryllupsdag, etter at han giftet seg med kjæresten Mona Fastvold - som han møtte under innspillingen av sin egen musikkvideo «Days That Are Over».

Han passer kanskje ikke lenger inn i båsen «de unge gamle»?-  Jeg var en streng ung gutt da jeg var 18, og ville ikke svare på noe annet enn musikk. Nå er det nesten ingen som tør å spørre om private ting. Det er nesten litt kjedelig.

-  Ja vel, hvordan er det å være gift i så ung alder, Lerche?

-  Det er veldig hyggelig. Vi har en ukes bryllupsdag, svarer Lerche kort og prøver å skjule hvor lite han liker spørsmålet.

Ari-fan

Lerche er for tida på en svært hektisk norgesturné, som blant annet skal gjøre et stopp på Føling i fjæra-festivalen på Hankø neste helg. Han var gjest i fjor også, og innrømmer at han har stor sans for arrangøren, Ari Behn. De to har begge bodd i New York det siste året, og har truffet hverandre et par ganger.

-  Han har vært på noen av konsertene mine også. Han er en glimrende fyr, og gjør så mye bra, sier Lerche.

Med seg i sekken har han 30 nye låter til et nytt album. Han sier at han føler seg ferdig med det musikalske landskapet som har preget hans to første plateutgivelser.-  Det blir ikke noen strykere, denne gangen blir det mer rocka. Det vil si - jeg trodde jeg hadde lagd et rockealbum da jeg var ferdig med «Two Way Monologue», men det viste seg jo at det ikke stemte helt. Nå blir det rocka, sier Lerche og ler.

Etter uker og måneder som enslig klimprende soloartist i Statene, fikk han en massiv rockstimuli av å spille sammen med bandet sitt The Faces Down, på turné i Nord-Norge. Den nye, rocka Sondre Lerche får vi sannsynligvis høre på plate rett over nyttår.

-  Jeg fikk bare så utrolig kick av å spille med bandet igjen. Jeg skal spille noen nye låter med dem her i Stavern, de er helt nye og vi har bare øvd på dem én gang, avslører han.

Sjenert

Sondre Lerche har opplevd en fantastisk suksessfull karriere så langt, og veien til suksessen er brulagt med overbevisende album, gnistrende konserter og en sjarmerende og mystisk gutteaktig sjarm som lyser «ekte vare» lang vei. Men han er fortsatt en sjenert mann som liker å holde seg med seg selv og sine.

Lerche gjør for eksempel ikke noe videre nummer ut av seg mens hans sniker seg mellom bordene på backstageområdet. Vinnie fra Paperboys ser derimot ikke ut til å lide av den samme sjenansen. Han har i løpet av få sekunder hilst på alt og alle, rettet kledelig på kapsen og slept seg videre på avmålt vis.

-  Det er en litt morsom dynamikk på sånne festivaler. Alle går og skuler litt på hverandre, og hilser kanskje. Men alle tenker jo sitt, og har meninger om hverandre. Jeg holder meg mest for meg selv, og med bandet.

-  Syns du Vinnie er skummel?

-  Vinnie er ikke så skummel, men han er grådig spennende. Det finnes skumlere rappere i Brooklyn, for å si det sånn.

ARI-FAN: Sondre Lerche (22) gleder seg til Føling i Fjæra-festivalen. Der skal han møte kompisen Ari Behn.