Vil bli Latter-idoler

Komikerne Lisa Tønne, Johan Golden og Pernille Sørensen tror latteren sitter løsere blant folk etter at stand up-stua Latter kom for nøyaktig et år siden.

-  Salen er så intim at du omtrent har publikum på fanget. Det er bare å kile dem litt under armene, så begynner de å le, sier Pernille Sørensen.

Vi møter henne og kollegene Johan Golden og Lisa Tønne i baren på stedet som har fått tilnavnet «stand up-ens storstue».

Johan Golden kommer tjue minutter for seint, med unnskyldningen om en fuktig bytur kvelden før.

-  Jeg er glad jeg slipper å være morsom i dag, sier han bak mørke solbriller.

Fra 22. august må Johan Golden komme seg tidlig ut av senga. Da skal han nemlig på lufta klokka halv fem hver morgen i Kanal 24s morgensendinger.

I løpet av fire dager med stand up-festival, skal de tre komikerne løpe fra scene til scene og være festlige i flere show hver dag. Da gjelder det å ha noen reservevitser på lager.

Vitsekontoret

-  Jeg går på vitsekontoret hver dag. Man får etter hvert god trening i å klemme ut vitser, sier Pernille.

 VITSE-IDOLER: Stand up-komikerne Pernille Sørensen, Johan Golden og Lisa Tønne lager vitser på spreng før Stand Up Festivalens egne stjernekåring «KomiDOL». Foto: Ole C.H. Thomassen
VITSE-IDOLER: Stand up-komikerne Pernille Sørensen, Johan Golden og Lisa Tønne lager vitser på spreng før Stand Up Festivalens egne stjernekåring «KomiDOL». Foto: Ole C.H. Thomassen Vis mer

Det går fortsatt mye i kvinne-mann-vitser på norske stand up-scener. Pernille forteller at hun tvinger seg til å tenke i særere retninger.

-  Men den stemmer nok den gamle myten om at det finnes sju vitser i verden, og et utall variasjoner av disse, sier Pernille.

Jippi killerdog

For de tre er det klart hva som er Stand Up Festivalens store høydepunkt: Utstemmingsshowet «KomiDOL». Lisa hever armene og stemmen og forteller stolt at hun ble nummer to i fjor. Johan røyk ut som nummer tre etter at han hadde fått en ny sjanse med såkalt wildcard.

-  Har norsk stand up forandret seg etter at vi fikk Latter?

-  Nå har stand up også blitt en turistting, for dem som synes det er for heavy å gå i teater, sier Johan.

-  Stand up har kanskje blitt mer seriøst. Voksne mennesker kan komme inn i den store salen og se at dette nesten er teater, sier Lisa.

Hun har med seg den ni måneder gamle tispa Jippi. Jippi skal etter planene opptre som killerdogen til Lisas alter ego, Ali Reza, når hun starter opp nye show til høsten.

Show med Antonsen

Det er 15-20 stand up komikere i Norge som kan ha det som levebrød. De fleste av dem jobber likevel med andre ting som radio, tv, film eller med reklame ved siden av. Pernille er tekstforfatter for reklamebyrået BådeOg, jobber i sommer for Reiseradioen og håper å være tilbake med mer «Melonas» på NRK til høsten. Lisa dukker opp igjen på skjermen som Solfrid i serien «Sex som oss», og Johan skal lage ukentlige radioshow for Kanal 24 med makker Atle Antonsen.