Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Vil bli mer vold

Corona-tiltak gjør både tigging og magasinsalg vanskelig i hovedstaden. Gatemagasinet =Oslo frykter at utsatte mennesker vil måtte ty til kriminalitet og prostitusjon.

CORONATØRKE: Tidligere narkomane får ikke solgt gatemagasiner. Reporter: Johannes Theodor Fjeld / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Å selge =Oslo gjør at mange ikke har behov for å gjøre innbrudd i bilen din om natta, eller rane moren din. Når det tilbudet faller bort, er det kjempevanskelig, sier =Oslo-selger Anniken Nordengen (55) til Dagbladet.

I forrige uke skrev Dagbladet at Blå Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon stenger deler av sine tilbud på grunn av tiltak innført mot coronapandemien.

Også gatemagasinet =Oslo, et lavterskeltilbud for aktive og tidligere rusavhengige, bostedsløse og andre med utfordringer, har stengt sine lokaler på ubestemt tid. Bladet har 1700 registrerte selgere.

Dagbladet møter to av dem på Galgeberg i Oslo, hvor Per Arne Åslund (46) pleier å selge magasinet.

Både Åslund og Nordengen har slutta å ruse seg, og har uføretrygd ved siden av inntekten fra magasinsalget. Ikke alle er like heldige.

- Dette er en krise for oss =Oslo-selgere. Kontoret vårt er stengt, og vi får ikke kjøpt magasiner. Det er heller ingen i gatene å selge til, sier Nordengen.

- HELVETE: Anniken Nordengen har solgt =Oslo i fire år, og vært rusfri like lenge. Hun er bekymret for selgere i aktiv rus. - Det må være et helvete, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones
- HELVETE: Anniken Nordengen har solgt =Oslo i fire år, og vært rusfri like lenge. Hun er bekymret for selgere i aktiv rus. - Det må være et helvete, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Hun forteller at hun har vært rusmisbruker i over 20 år. Siden hun ble rusfri for fire år siden, har =Oslo vært en viktig del av rehabiliteringen hennes. Når rustankene slo til, gikk hun heller ut og solgte blader.

For mange er også =Oslo et alternativ til rus, kriminalitet og prostitusjon, forteller hun. Nå er det mange som mister den muligheten.

- Det er mange som vil gå på en smell. Jeg kan knapt forestille meg hvordan det er for dem som er rusavhengige nå. Det må være et helvete.

- Går sultne

Even Skyrud (45) er miljøarbeider og skribent i =Oslo. Da Dagbladet møter ham kommer han rett fra Brugata, hvor han har pratet med flere selgere.

- Folk prioriterer ofte ikke mat. Det å kunne selge blader gjør at mange har de hundrelappene de trenger for å få i seg næring, sier han til Dagbladet.

Skyrud tror mange vil gå sultne når denne inntekten forsvinner.

- MER VOLD: Når personer i rusmiljøene verken kan selge =Oslo eller tigge, vil mange falle tilbake på kriminalitet og prostitusjon. Det frykter miljøarbeider Even Skyrud. Foto: Lars Eivind Bones
- MER VOLD: Når personer i rusmiljøene verken kan selge =Oslo eller tigge, vil mange falle tilbake på kriminalitet og prostitusjon. Det frykter miljøarbeider Even Skyrud. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Han forteller også at personer i rusmiljøet melder om tilløp til «tørke» - altså at tilgangen på bestemte rusmidler blir dårligere.

- Det er ikke et stort problem ennå, men folk er engstelige og ser at det kan komme til å skje. Det gjør at miljøet blir mer anspent. Folk som jobber i områdene forteller meg at de aldri har opplevd så mye aggressivitet og desperasjon før.

Skyrud tror denne frykten forverrer den psykiske helsetilstanden til mange i miljøet. I 2013 fant en norsk studie at ni av ti rusmisbrukere har en psykisk lidelse, ifølge Dagens Medisin.

Han er tydelig på hva summen av alt dette kan føre til:

- Konsekvensen vil være mer vold, sier han.

OMTENKSOMHET: Petter Nyquist, bedre kjent under navnet «Petter Uteligger» kommer med en klar oppfordring i coronakrisen. Video: Petter Nyquist Vis mer

I tillegg kommer risikoen for smitte.

- Mange kommer til å bli dårlige av abstinenser, i tillegg til at de eventuelt blir smitta. Mange har dårlig immunforsvar. Konsekvensen vil i siste instans være at folk dør.

Han forteller at han er dypt bekymret for både =Oslo-selgerne og alle som tilhører det åpne rusmiljøet.

- =Oslo er ment som et alternativ til småkriminalitet, prostitusjon og tigging. Tigging er umulig nå, for det er ingen mennesker ute som kan gi deg penger. Da er det kriminalitet og prostitusjon som er å falle tilbake på. Så brutalt er det.

Flere i miljøet forbereder seg allerede på å måtte tjene penger på andre måter, forteller Skyrud.

- Det er det de jeg har snakket med forteller. At det er noe de allerede har i bakhuet. Du må ha penger.

Redaktør og daglig leder Erlend Paxal i =Oslo bekrefter denne bekymringen overfor Dagbladet.

- For enkelte er dette en ekstrem tilleggsbelastning, sier han.

Stiftelsen jobber nå med å spre informasjon til selgerne om lavterskeltilbud som holder åpent i byen, og hvilke endringer som gjøres fra dag til dag.

- Livredd

Per Arne Åslund er =Oslo-selger på sekstende året.

- Før det var jeg rusmisbruker i mange år. Drev med heroin og alt det dødelige stoffet du kan få tak i, sier han til Dagbladet.

Redningen ble en sykehusinnleggelse 2003. To år seinere begynte han som selger.

Selv om Åslund selv har en stabil livssituasjon, er han bekymret for kollegene.

- LIVREDD: =Oslo-selger Per Arne Åslund bekymrer seg for hvordan corona-tiltak rammer kollegene hans. Han er selv i risikogruppen. Foto: Lars Eivind Bones
- LIVREDD: =Oslo-selger Per Arne Åslund bekymrer seg for hvordan corona-tiltak rammer kollegene hans. Han er selv i risikogruppen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er lett å falle tilbake til gamle synder når du mister en stabil inntekt du har hatt i mange år. Folk kan begynne å ruse seg igjen. Det kan bli flere overdoser.

Åslund er selv i risikogruppen på grunn av sykdom og nedsatt immunforsvar.

- Jeg er livredd. Det er skremmende og tøft. Det går mye på angst, sier han.

Må på apoteket

Som pasient i LAR (Legemiddelassistert Rehabilitering) må Åslund oppsøke apotek én gang i uka for å hente metadon. I LAR får pasienter utdelt medisiner som skal dempe suget etter heroin.

Andre må hente medisinen hver dag.

Avdelingsleder Kari Bussesund for seksjon ruspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus (OUS) skriver i en e-post til Dagbladet at LAR-pasienter regnes for å være i risikogruppe med tanke på et alvorlig forløp ved coronasmitte.

- Å hente LAR-legemiddel hyppig på apotek eller på Ullevål, representerer en risiko for smitte for pasientene, skriver hun.

Hun opplyser om at det i unntakstilfeller kan åpnes for at pasienter i karantene kan få naboer eller familie til å hente medisiner. De vurderer også om noen av dem som i dag henter medisiner daglig vil kunne hente større mengder sjeldnere.

Reduserer inntak

Fra 15. mars reduserte seksjon rusakuttmottak og avgiftning ved OUS inntak fra venteliste med 25 prosent. Årsaken er coronaviruset. Det skriver avdelingsleder Anne Beate Sætrang ved avdeling rus- og avhengighetsbehandling i en e-post til Dagbladet.

Reduksjonen omhandler ikke pasienter som er i behov for øyeblikkelig hjelp, og det vurderes om utsettelse er forsvarlig i hvert enkelt tilfelle, skriver hun.

Generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse forteller at rusfeltet er dypt bekymret.

- Vi støtter bruker- og pårørendeorganisasjoner som ønsker mer oppmerksomhet og tydelige tiltak, sier hun til Dagbladet.

Blant annet etterlyser de smittetrygge ernærings- og hygienetiltak i alle kommuner.

- Det må på plass økonomiske ordninger når =Oslo og liknende tiltak stenges.

- Bare å legge på lokket

Til daglig jobber Nordengen både som =Oslo-selger og som barista i kafeen =Kaffe. Når begge disse inntektskildene bortfaller, sitter hun igjen med 3000 kroner når husleia er betalt, forteller hun.

Også Nordengen er i risikosonen på grunn av nedsatt immunforsvar.

- Får jeg et virus, så tror jeg det bare er å legge på lokket, sier hun.

Derfor holder hun seg stort sett hjemme, og tar de forholdsregler som anbefales. Men hun tar seg også tid til å hjelpe andre.

- Jeg bor i samme oppgang som en annen selger. Jeg satte en pose med litt mat utafor døra hans, banka på og sa det var fra meg. Det er viktig å hjelpe med små tiltak og ta vare på hverandre.

Nordengen har en klar oppfordring til alle i det norske samfunnet.

- Vi må være flinke til å se hverandre. Ta en telefon, og vise at vi bryr oss. Smør gjerne noen matpakker til folk hvis dere først er ute på tur, eller stikk en 50-lapp til noen hvis du har mulighet. Det vil gjøre det bedre for alle.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!