Vil bli nettkjendiser

En bølge av reality-TV velter innover oss. Nå kaster også allmennkringkasteren TV2 seg på trenden. I går var det audition for dem som vil være med på TV2s millionsatsing «Huset» på Internett.

Det er fri bar og minner litt om en kjendispremiere. Men alle er totalt ukjente. De er kommet hit for å ha det gøy, men helst bli berømte.

Scenen er en kjellerpub i Oslo, og 16 forventningsfulle unge mennesker har møtt opp for å konkurrere om å flytte inn i TV2s nyinnleide hus på Nordstrand. Villaen ligger i et av Oslos absolutt beste villastrøk.

Folkejury avgjør

Kanalen bruker flere millioner kroner på å filme sju unge mennesker døgnet rundt i ti måneder.

- Nesten 300 har meldt seg, vi har skrelt det ned til dere 16 som er her i dag. Sju av dere får lov til å bo der, sier prosjektleder Per Melbye til forsamlingen som nå venter på sjansen til å vise seg fram på PC-skjermene rundt om i landet. Ni skal stemmes vekk i løpet av kvelden. Nettets folkejury avgjør hvem de liker.

Konseptet som også TV2 nå kaster seg på gjennom Internett brer mer og mer om seg. Unge mennesker blir lokket av mulighetene en slik eksponering gir. Mange deltakere i slike programmer får den berømmelsen de satset sjela si på. De blir programledere på TV, de blir kjøpt opp av merkevarefirmaer, de hyres inn som caféverter. For noen vanker det platekontrakter, og driver de egen business kommer kundene strømmende. Takket være sin korte berømmelse. Men medaljen har også en bakside. Ikke alle tåler å bli framstilt som en drittsekk på TV og på nettet. De får personlige problemer og noen må få hjelp av psykolog. Også i det nye opplegget til TV2 skal fagfolk bistå om noen ikke fikser tilværelsen i cyberspace.

I «Huset» blir det montert 25 webkameraer som surrer og går døgnet rundt, og ifølge Melbye er konseptet helt annerledes enn f.eks. «Helt Privat» på TVNorge eller «Baren» på TV3:

- Vi har f.eks. ikke kameraer på do, det har de i «Helt Privat». Men vi har i dusjen, forklarer Melbye Dagbladet.

KARMERA GÅR: I går var det audition for «Huset», TV2s nye nettsatsing. Over 300 søkere meldte seg frivillig til å bli kameraovervåket selv i søvne.Foto: LARS EIVIND BONES
KARMERA GÅR: I går var det audition for «Huset», TV2s nye nettsatsing. Over 300 søkere meldte seg frivillig til å bli kameraovervåket selv i søvne.Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

Bor gratis

Og det er ikke bare der forskjellen ligger. I «Helt Privat» er det ikke kameraer på soverommene, det blir det i «Huset». Nettseerne skal ikke stemme ut noen deltakere heller. Men de som er med skal løse oppgaver. Om det blir premier er ikke helt klart ennå. Det kommer an på sponsorene.

- Ære og berømmelse er jo en form for premiering. Og så får jo deltakerne bo gratis i ti måneder, sier Melbye.

Et godt poeng. Det er boligkrise i Oslo. Deltakerne må betale maten selv, så sant det ikke dukker opp en matvarekjede som kanskje sponser en tube majones mot litt reklame.

Hva TV2 betaler i husleie vil ikke Melbye ut med. Men det er på «ambassadenivå».

- 50000- 60000 i måneden?

- Det er vel ikke så dårlig tippet, sier Melbye.

Med seg underveis skal deltakerne få hjelp av nettsurfere som finnes der ute. Det skal bygges opp «klaner», det vil si en gjeng som i cyberspace skal hjelpe den deltakeren de liker best med å løse oppgavene som utdeles underveis.

God motivasjon

Det er klart for en kort presentasjon av de seksten håpefulle: Webprogramleder Cecilie Grønli roper inn en etter en. Det er tydelig at flere har latt seg lokke av «ære og berømmelse», selv om ingen innrømmer det uten ironi:

Emma (21):

- Min tid som b-kjendis er over.

Cecilie (20):

- «Huset» virker dritkult og jeg er skikkelig PR-kåt, så det passer utmerket å være med.

Henning (24):

- Jeg driver et lite webdesignfirma, i tillegg til at jeg prøver å få tilfredsstilt min PR-kåthet så mye som mulig.

Kjersti (21):

- Jeg er konge på furting.

Hogne (25):

- Jeg er fri og frank, så dette er en skikkelig mulighet for dere unge, vakre kvinner der ute.

Anders (21):

- Jeg ser dette som et springbrett til en birolle i «Hotel Cæsar».

Kristian (21):

- Jeg synger i Boyband og skal gi ut plate nå.

Klikk, klikk

TV2 Interaktiv regner med stor trafikk på nettstedet:

- Vi håper på 250000 treff i uka, men håper og tror at vi kan sprenge rammene fra dag én, sier Melbye.

Også sjefredaktør i TV2 Interaktiv, Gunnar Stavrum, bør være optimistisk. Han har nemlig satset «flere millioner» på dette. Og det er tydelig at han vil ha noe igjen:

- Vi lever jo i en kommersiell verden. Dessuten mener vi at dette er god underholdning, sier Stavrum.

KARMERA GÅR: I går var det audition for «Huset», TV2s nye nettsatsing. Over 300 søkere meldte seg frivillig til å bli kameraovervåket selv i søvne.Foto: LARS EIVIND BONES