Vil bli rik mp3-pop

Livet æ'kke lenger kjipt for Lars Kilevold. Nå surfer han på bølgen av Internett-musikk: 300 norske band har lagt ut musikken sin på hans nettside, som er verdsatt til 50 millioner kroner.

Bandene drømmer om å bli fanget opp av de store, men musikkjournalist Marit Karlsen i Petre tror ikke nettet er veien til suksess.

- De gode drukner i de dårlige på mp3-sidene på nettet, innvender Karlsen.

Lars Kilevold og David Gjeter startet med to tomme harddisker og en god idé: De ville selge musikk på Internett. To år, noen pantsatte biler og ubetalte husleier seinere er aksjeselskapet Freetrax.com verdsatt til 50 millioner. Og nå byttes Kilevolds midlertidige kontor og studio ut med et 200 kvadratmeters kontor ved Sagene.

Utenlandske band

- Vi håper selvfølgelig å tjene penger, selv om det ikke var derfor vi startet nettsida, sier Kilevold og Gjeter.

I januar var 128000 forskjellige personer innom Freetrax. Der har 300 norske band og rundt 50 utenlandske, de fleste uten platekontrakt, har lagt ut musikken sin.

Noen vil bare bli hørt, men de fleste drømmer om å bli hørt av de store, tradisjonelle plateselskapene - og dermed sikre seg kontrakt.

Plate?

Et av de første bandene som ble profilert hos Kilevold og Gjeter, var norske Fountainheads.

- Vi er i forhandlinger med flere plateselskap etter at vi fikk en hit på Freetrax. Låta «Drop of Water» kom også inn på en 23. plass på Hit40-lista etter å ha blitt høyt profilert på nettstedet, forteller gitarist Morten Næss.

Det er folket som avgjør hvilke band som skal få slippe til på freetrax. Etter å ha hørt på en låt i «talentpoolen», har man valget mellom «sign» eller «don't sign». Hvis flertallet vil «signe» bandet, kommer man inn på hovedsiden.

Artistene bestemmer selv hvor mye de skal selge låtene sine for, og får 70 prosent av inntektene. Men det er bare et fåtall som kjøper låter, de fleste benytter seg av såkalt streaming - en gratis gjennomlytting.

Ikke romantisk

Musikkjournalist Marit Karlsen er skeptisk. Mulighetene for band uten platekontrakt på Internett må ikke romantiseres, mener Karlsen, som til daglig jobber i NRK Petre og nettstedet Zoom.

- Ta veletablerte mp3.com for eksempel, der flommer det over av ukjente band. Folk gidder ikke å høre gjennom alt, derfor vil de fleste bandene bli borte i vrimmelen av middelmådigheter. Jeg kan ikke skjønne hvordan nettet skal kunne erstatte radiospilling og turneer.

Store planer

Karlsen mener mp3-formatet først blir spennende den dagen det får cd-kvalitet.

- Da vil det føre til en kjempeomveltning for platebransjen.

Men Kilevold og Freetrax har uansett store planer: I disse dager ansattes en svenske og en danske for å samle band og lage nasjonale Freetrax-sider. Til sommeren kommer den koreanske utgaven.

- I Korea ligger de så langt framme på mp3-teknologi. Der har mobilene både internett og mp3-spiller. De kan bruke nettet som en stor jukeboks, slik jeg har forstått det, forteller David Gjeter.

IKKE FOR KJIPT, NEI: Lars Kilevold gjør det bra som platedirektør uten plater.