SIER NEI TIL NOMINASJON: Stortingsmannen Bøhler trer av. Groruddalens sterke mann jobber videre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SIER NEI TIL NOMINASJON: Stortingsmannen Bøhler trer av. Groruddalens sterke mann jobber videre. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

KOMMENTARER

Vil bli savnet

Men det er ingen bombe at det ikke er plass til Jan Bøhler på stortingslista denne gang.

Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Den som trodde Jan Bøhler ville snike seg stille ut døra, tok åpenbart feil. Groruddalens fremste representant på Stortinget gjennom snart 16 år, tolvårig leder av Oslo Arbeiderparti og norsk offentlighets mest veltrente mann trekker seg fra stortingsnominasjonen. Ikke som et forsiktig nei når nominasjonskomiteen spør, men gjennom et innlegg på Facebook der han angriper lokalpartiet for ukultur og erklærer at han er uenig med partiet på flere politiske områder. Det er dette som kalles å slamre med døra. Bøhler skriver selv at det utløsende for avgjørelsen var «at anonyme kilder i Oslo Ap prøver å sette i gang noe mot meg». Han orker ikke kjempe mot en negativ kampanje. Det er dessuten en kamp han lå an til å tape.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og i skrivende stund er 2771 mennesker medlemmer av ei Facebook-gruppe til støtte for fortsatt stortingsplass for Bøhler. Ikke alle stemmer Ap, men det er ingen tvil om at han er en populær politiker både i og utenfor eget parti. Bøhler har framstått som Fremskrittspartiets store utfordrer når han har refset justispolitikken til «lov-og-orden-partiet», har satt gjengkriminalitet på dagsorden og samtidig vært en varm og ivrig forsvarer av hjembygda si i Oslo. Kanskje kan han håpe på samme effekt som det store engasjementet Marit Nybakk skapte da hun havnet i liknende posisjon for noen år tilbake. Hun endte med å vinne kampvotering på nominasjonsmøtet.

Nominasjonsmøtet blir sannsynligvis først rundt 1. desember, og nominasjonskomiteen settes ikke ned før etter sommeren. Men allerede nå er mye klart, de sentrale kandidatene har posisjonert seg for lengst. Det vet selvsagt Bøhler godt, når han nå kaster kortene.

Klokkene har kimet lenge. Da Jan Bøhler gikk av som leder av Oslo Arbeiderparti, stilte han sammen med Raymond Johansen til intervju i Dagsavisen om at byrådslederen ville «presse på» for at Bøhler likevel skulle ta en periode til på Stortinget. Saken kan leses som et forvarsel om at det nettopp skulle bli én periode til, for normalen er at lederen av landets største lokallag får plass. Nåværende leder Frode Jacobsen har ennå ikke sagt noe offentlig om sitt eget kandidatur, men det er han som skal ha Bøhlers plass.

Nominasjonen er en kabal som skal gå opp med hensyn til kjønn, alder og erfaring. Førsteplassen går selvsagt til partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre, og Espen Barth Eide vil nok konkurrere med Jacobsen om den trygge tredjeplassen. AUF i Oslo har valgt sin leder Mansoor Hussain som ungdomskandidat, og AUF har en langt større andel stemmer og dermed mer makt i Oslo enn i andre fylker. Siri Gåsemyr Staalesen har en periode bak seg som representant og som tidligere partisekretær i Oslo et bredt nettverk lokalt. Og både nåværende vararepresentant Zaineb Al-Samarai og varaordfører i Oslo Kamzy Gunaratnam har for lengst stilt seg til disposisjon og startet sin interne valgkamp. De nye navnene kommer fra Bøler, Alna, Holmlia og Grorud.

Disse sju er altså godt i gang med konkurransen om de øverste plassene på lista. Da er det rett og slett ikke plass til Bøhler høyt oppe, selv om Oslo Ap jobber for å øke fra fem til seks representanter på Stortinget og regner med at minst to av de nevnte skal i regjering. Andre navn kan komme inn, og ingenting er avgjort før alle kampvoteringer er unnagjort.

Etter at han gikk av som leder i Oslo, har Jan Bøhler ikke vært aktiv i lokalpartiet. Det brukes mot ham i den interne valgkampen, og bekreftes også av hans egne uttalelser. Når han nå også går ut mot partiledelsen i Oslo og lister opp felt der han er uenig med byrådets retning, reagerer mange i Oslo Arbeiderparti på at Bøhler ikke har reist forslag om noe av dette på lokallagets møter. Der har han vært lite til stede. Og selv om velgerne setter pris på politikere som stiller opp både ute blant folk og i media, er det ikke slik man bygger allianser for en nominasjon. Det er partiet, og ikke velgerne som lager lista.

Bøhler vil bli savnet, for han er en viktig mann for Arbeiderpartiet og har en folkelig stil som mange velgere liker. De nye kandidatene må jobbe både hardt og lenge for å bygge en like sterk profil. Bøhler har prioritert å være ute blant folk, og har brukt mye tid og energi på frivillige verv. Han sitter i styrene til Natteravnene, Grorud IL og LIM (Likestilling, integrering, mangfold), leder Groruddalen-tinget og er aktiv innen musikk og ungdomsmiljøet i dalen. Alle disse kan vente seg et ikke bare fortsatt, men forsterket engasjement fra Bøhler når han ikke lenger skal være stortingsrepresentant. Stortingsmannen Bøhler trer av. Groruddalens sterke mann jobber videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer