Vil bli slemmere

«Nytt på nytt» på nytt igjen førstkommende fredag. Anne-Kat. Hærland mener tonen bør bli slemmere.

Han bråkjekke programlederen Jon Almaas er ikke helt enig. Satirekrangel?

- Når seertallene begynner å dale, må vi bli slemmere, men ikke nå. Først og fremst er jo dette fredagshygge. I motsetning til originalen i England inviterer vi ikke gjester til studio for å drite dem ut. Gjestene skal ha det gøy og morsomt, og det er jeg som har makta, sier en riksmålssyrlig Almaas, som ikke er i slekt med ungkaren Max Marius Almaas på TVNorge.

«Bedre før...»

Begavede Knut Nærum var også til stede ved vårt bord.

- Det er nå på tide at «Nytt på nytt» får noen anmeldere til å skrive at vi var bedre før. Før eller siden kommer til det å skje, se bare på hva som ble skrevet om den nye serien til Bård og Harald.

- Hvor går grensen for hva dere tillater dere å si?

- I krisesituasjoner og ved andres ulykke. Bare én gang er «Nytt på nytt» blitt avlyst, og det var i forbindelse med 11. september for to år siden, sier informasjonskonsulent Hærland.

Både Nærum og Almaas kommer med bøker denne høsten. Hærland gliser rått.

- Jeg tar avstand fra NRK-kjendiser som utgir bøker. Makan! Herrene fnyser.

- Visse frynsegoder skal vi da vel ha, sier Nærum.

- Et annet frynsegode er at jeg slipper inn på Grønmo avfallsplass etter at det er stengt. Sist fordi han i vakta kjente igjen ansiktet mitt og sa: «Du er jo han morokaren,» sier Almaas.

De fleste sier ja

Førstkommende fredag er fotballtrener Åge Hareide (RBK) og skuespiller Aksel Hennie gjester.

- Hvem bestemmer gjestelista?

- Det er nok mer min lodd enn Knut og Anne-Kat. sin. Vi har ei lang liste for denne høsten, og jeg tror de fleste har sagt ja. Da vi startet, var det flere som sa nei, det kom vel av at de ikke visste hva det var.

- Noen kjentfolk som ringer og ber om å få være med?

- Noen privatpersoner har ringt inn, sier Almaas.

Verken han eller de to andre satiriske nyhetsredaktørene har foreløpig vært på BBC-besøk for å se hvordan de jobber med «Have I Got News For You». I dette originalprogrammet sitter advokatene på bakrommet for å følge med.

- De er mye verre enn oss, vi er snille, sier Hærland.

Dagbladet er enig. «Nytt på nytt»-gjengen er en speidertropp i forhold, men slik er nå en gang den staten Bondevik skapte.

SATIREMINISTRER: Anne-Kat. Hærland, Jon Almaas og Knut Nærum (t.h.) er klare for sendestart på seersuksessen «Nytt på nytt». Vi traff de tre over to kopper kaffe, og vi ante en visse satirefaglig dissens om hvor onde tungene skal være i høsten.