PÅ OPPTAK: Odd Nerdrum var selv ikke tilstede under debatten på Kunstnernes Hus torsdag kveld. Han var på opptak for «Skavlan».
PÅ OPPTAK: Odd Nerdrum var selv ikke tilstede under debatten på Kunstnernes Hus torsdag kveld. Han var på opptak for «Skavlan».Vis mer

- Vil bli større enn Munch

Sterke følelser da norske kunstkritikere diskuterte «provokasjonen Odd Nerdrum».

(Dagbladet): Mens Odd Nerdrum torsdag kveld var på opptak i «Skavlan»-studioet var en rekke kunstkritikere samlet til debatt på Kunstnernes Hus i Oslo. «Provokasjonen Odd Nerdrum» var tema.

Kunstsosiolog Dag Solhjell rykket ut med hard kritikk mot kunsthistoriker Stig Andersens kronikk i Aftenposten, hvor Andersen sammenliknet Nerdrum stilmessig med nazistenes favorittkunstnere. Men Andersen fastholdt kritikken.

Ordstyrer fikk sitt svarer strev med å hindre debattene i å trekke nazikortet. Hvilket de til stadighet gjorde likevel.

Ikke første gang - Bildene til Odd Nerdrum likner på nazistenes favorittkunst, gjentok Stig Andersen.

Andersen er kjent for friske utspill om norske kunstnere. I tillegg til kritikken av Nerdrum har han også rykket ut mot kunsten til «trekløveret» Aune Sand, Vebjørn Sand og Marianne Aulie.

- Men jeg kaller ikke Nerdrum for nazist, fortsatte han.

Større en Munch Kunstsosiolog Dag Solhjell synes ikke noe om karakteristikkene. Han tok til ordre for at kunsthistorikeren bedrev «estetisk rasisme» mot alle som liker Nerdrum.

Temperaturen i den fullsatte salen ble bokstavelig talt høy. En annen Nerdrum tilhenger rykket gråtkvalt ut mot Andersen.

- Nerdrum vil bli større enn Munch når vi er døde, proklamerte kunsthistoriker Therese Sjøvoll.

DRO NAZIKORTET: Kunsthistoriker Stig Andersen (t.v.). Meddebattant og kurator Lars Toft Eriksen var usikker på hvorfor han hadde valgt å stille i panelet. FOTO: Tommy H. Brakstad
DRO NAZIKORTET: Kunsthistoriker Stig Andersen (t.v.). Meddebattant og kurator Lars Toft Eriksen var usikker på hvorfor han hadde valgt å stille i panelet. FOTO: Tommy H. Brakstad Vis mer