Vil bøtelegge Popcorn Time-brukere

- Hvis vi ikke får hjelp, så dør vi.

ENKELT: Der du tidligere måtte styre med å finne filer på torrent-nettverk og laste dem ned på din pc, gjør Popcorn Time det enklere enn noensinne å se piratfilm på nettet.
ENKELT: Der du tidligere måtte styre med å finne filer på torrent-nettverk og laste dem ned på din pc, gjør Popcorn Time det enklere enn noensinne å se piratfilm på nettet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere denne måneden skrev Dagbladet om pirattjenesten Popcorn Time som gjør filmbransjen maktesløs.

Her kan du enkelt strømme et stort utvalg filmer på nett - helt gratis.

Og det er grunn til å tro at nordmenn i stor grad bruker tjenesten. Ifølge analyseverktøyet Google Trends er Norge helt på verdenstoppen når det gjelder søk etter pirattjenesten. Bare dansker og nederlendere søker mer etter Popcorn Time.

I Danmark er Popcorn Time er den fjerde mest brukte streamingtjenesten i alderen 15 til 29.

Bøter Nå melder flere danske medier, deriblant Danmarks Radio, at danske filmprodusenter har fått nok.

Filmprodusent Ronnie Fridthjof i Fridthjof Film, som blant annet står bak den prisbelønnede dokumentarfilmen «Armadillo», skal ha fått med seg Zentropa Productions til å undersøke mulighetene for å bøtelegge husstander som benytter seg av ulovlig fildeling for å se film.

- Jeg forestiller meg bøter til de enkelte brukerne som tilsvarer til en stor parkeringsbot. Et sted mellom 1500-2000 kroner. Et beløp man kan tåle, men samtidig så irriterende at folk begynner at tenke seg om, sier Anders Kjærhauge, jurist i Zentropa til danske BT.

- Hvis ikke vi får hjelp, så dør vi, sier Ronnie Fridthjof til avisa.

- Velter en hel bransje - Vi ønsker helt åpenbart å få til en ordning hvor man kan få stoppa denne typen tjenester. Dette velter en hel bransje, sier styreleder i Virke Produsentforeningen i Norge, Asle Vatn, til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke overbevist om at bøter til forbrukerne er den rette veien å gå.  

- Vi vil støtte ethvert tiltak og jobber selvfølgelig med måter å få løst dette på, men det krever et lovverk. Jeg tror ikke bøter er den beste løsningen, det tror jeg ikke på, sier han, og fortsetter:  

- Jeg har diskutert dette mange ganger tidligere, og min hensikt har aldri vært å gå etter den enkelte forbruker. 

Vatn foreslår to andre løsninger. Han mener det aller beste vil være å få rettens pålegg om å stenge ned pirattjenestene på nett.  

- I USA brukes et system hvor brukerne av tjenester som Popcorn Time får beskjed om at de er i ferd med å ta i bruk en ulovlig tjeneste, og at det er deres ansvar å vite dette. Hele tre ganger må de trykke ok på dette, og det øker nok forbrukernes bevissthet om at ulovlig strømming av filmer ikke er ok.

Større enn Netflix Ronnie Fridthjof har også uttalt til Danmarks Radio at han godt kan forstå at folk vil se film der det passer dem.

- Men hvis vi gir filmene våre bort utenfor kinoene, så vil det ikke være noe igjen av filmbransjen.

Erstatningskravet skal ifølge Danmarks Radio kreves inn via det danske advokatfirmaet Njord. Advokat Jeppe Brogaard Clausen bekrefter dette, men ønsker ikke å fortelle når de første erstatningskravene kan bli sendt ut. Ronnie Fridthjof forventer at det kan skje allerede til sommeren.

Popcorn Time lastes ned 100 000 ganger daglig, hevder en av bakmennene i et anonymt intervju med magasinet Wired. Stemmer det, vokser tjenesten nesten like mye som Netflix, markedsleder blant de lovlige strømmetjenestene du må betale en månedlig avgift for å ha tilgang til.

IKKE OVERBEVIST: Styreleder i Virke Produsentforeningen i Norge, Asle Vatn, tror på andre løsninger for å få bukt med pirattjenester på nett. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
IKKE OVERBEVIST: Styreleder i Virke Produsentforeningen i Norge, Asle Vatn, tror på andre løsninger for å få bukt med pirattjenester på nett. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer