<strong>KJØPER SENDETID:</strong> Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) og Finn H. Andreassen (t.h.) fra Frikanalen på tirsdagens pressekonferanse om politisk reklame . Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KJØPER SENDETID: Kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) og Finn H. Andreassen (t.h.) fra Frikanalen på tirsdagens pressekonferanse om politisk reklame . Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Vil brenne Koranen i Giskes sendetid

Med Trond Giskes (Ap) kjøp av reklameplass til politiske budskap på Frikanalen varsler høyreekstremistene i NorgesPatriotene blodige og kontroversielle innslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| • Giske: - Kan ikke hindre Koran-brenning

Som sitt seineste trekk i striden rundt forbudet mot politisk reklame på TV, bevilget kulturminister Trond Giske (Ap) i går 10 millioner kroner til tv-kanalen Frikanalen.

Med det pålegger han kanalen å tilby sendetid til samtlige norske politiske partier og lister — og andre alle andre som har et politisk budskap.

Kanal uten ansvar
Frikanalen er det imidlertid de som har laget innslaget som har ansvaret for innholdet, ikke kanalen selv.

Dermed kan høyreekstremister i partier som NorgesPatriotene og Vigrid, som begge vil stille liste til høstens stortingsvalg, helt fritt få kringkastet meningene sine takket være Giskes statsstøtte.

— Vi vil benytte oss av denne muligheten og gå hardt ut mot islam. Vi vil vise at det som står i Koranen gjør den rasistisk og kriminell, og kan tenke oss å vise en brennende Koranen. For å belyse kriminalitet begått av innvandrere, vil vi kunne vise bilder av blodige, forslåtte jenter. Deretter vil vi vise bilder av en smilende statsminister for å vise at han gjennom sin politikk er medskyldig i disse forbrytelsene, sier partiformann Øyvind Heian i NorgesPatriotene.

Han tar forbehold om at partiet har råd til å lage en reklame av god nok teknisk kvalitet til å bli sendt.

— Ekstremt problematisk
Abid Raja mener det er politisk galskap at ekstreme partier som NorgesPatriotene kan slippe til uten at man først kontrollerer om budskapet deres er innenfor lovverket og presseetiske rammer.

— Hvis kulturministeren slipper til usensurert grums på norsk tv er det i strid med menneskerettighetene, for det er forbudt i Norge å agitere rasisme. Og dette handler ikke bare om hudfarge. Disse menneskene er like negative til homofile og funksjonshemmede. Dette er reinspikka galskap, sier han.

Også leder Kari Helene Partapuoli ved Antirasistisk Senter ser store problemer ved at partier som NorgesPatriotene kan få spre budskapet sitt.

— Dette er jo ikke noen stor organisasjon, men ved å gi dem sendetid, kan det virke som om de er større enn de er og budskapet deres vil nå ut til flere. Å sende et budskap som er så hatfullt, fullt av løgn og bygget på skremselspropaganda er ekstremt problematisk, mener hun.

Fritt fram på Frikanalen
Ifølge generalsekretærer Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er NorgesPatriotene gjengangere på klagestatistikken til Pressens Faglige Utvalg. Øyvind Heian sier partiet hans vil forholde seg til norsk lov i en eventuell reklame.

— Men vi balanserer på kanten, og jeg kan garantere at det blir kontroversielt, sier han.

Daglig leder i Frikanalen, Finn H. Andreassen, bekrefter at det er fritt fram på kanalen hans så lenge man ikke bryter norsk lov.

— Bryter de loven, for eksempel rasismeparagrafen, vil de kunne bli ekskludert fra kanalen. Men i så fall først etter at loven er brutt, sier han.

Ikke forhåndsgodkjent
Andreassen sier Frikanalen ikke vil forhåndsgodkjenne innholdet i det som sendes. Det eneste de vil sjekke er den tekniske kvaliteten.

— Jeg mener vi i ytringsfrihetens navn må akseptere alle ytringer man ikke liker, sier han.

Det er ikke nok, mener Kari Helene Partapuoli.

— Ytringsfrihet og sendeflate medfører også et ansvar, mener hun.

<strong>STILLER TIL VALG:</strong> Som førstekandidat på partiets Vestfold-liste stiller partileder Øyvind Heian i NorgesPatriotene til valg til høsten. Arkivfoto: Robert Eik
STILLER TIL VALG: Som førstekandidat på partiets Vestfold-liste stiller partileder Øyvind Heian i NorgesPatriotene til valg til høsten. Arkivfoto: Robert Eik Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer