Vil bruke antiterror-lov mot fildelere

EU legger opp til mer overvåkning på nett.

(Dagbladet.no): Personer som laster ned og deler rettighetsbeskyttet materiale kan snart rammes av nye antiterror-lover, hvis underholdningsindustrien får det som de vil.

Snart behandler EU-parlamentet et nytt direktiv som kan gi bransjen langt videre fullmakter til å gå etter personer som deler filmer og musikk på nett, skriver The Register.

Ivrig bransje

Det er det allerede omstridte direktivet om tilbakeholdelse av data som nå hisser opp mange tilhengere av et fritt og åpent internett.

Særlig Storbritannia har vært en pådriver for direktivet, fordi de håper økt tilgang til overvåkning av internett-trafikk, e-post og telefoni vil gjøre det lettere å avsløre terrorister.

Før helgen ble det kjent at nettverket Creative and Media Business Alliance (CMBA) - der Disney og Universal er blant medlemmene - har sendt et brev til alle parlamentsmedlemmene. Der ber de om at direktivet også skal hjelpe til å bekjempe fildeling.

- Vi vil sette pris på din støtte i å sikre at dette blir et effektivt instrument i kampen mot piratvirksomhet, skriver organisasjonen.

Får kritikk

DRASTISKE VIRKEMIDLER: Plate- og filmbransjen håper å bruke en ny antiterror-lov for å bekjempe fildeling. FOTO: SCANPIX/REUTERS
DRASTISKE VIRKEMIDLER: Plate- og filmbransjen håper å bruke en ny antiterror-lov for å bekjempe fildeling. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Direktivet er behandlet av EUs parlamentariske komité for borgerrettigheter, og blir trolig vedtatt av EU-parlamentet 13. desember.

- Man ser ofte at slike lover blir introdusert ved å henvise til det verste man ønsker å bekjempe, for eksempel barneporno og terrorisme. Når den juridiske og tekniske infrastrukturen er etablert, utvider man bruken av loven, sier Bjørn Remseth, nestleder i Elektronisk forpost Norge, til Dagbladet.no.

Suw Charman, grunnleggeren av Open Rights Group, mener døren allerede er åpnet for at underholdningsindustrien kan bruke direktivet for å forfølge fildelere - hvis det blir vedtatt.

- Industrien forsøker å bruke loven til egen nytte, for å redde en døende forretningsmodell, og basert på spekulasjoner om at fildeling skader platesalget, sier hun til The Register.

Må logge data

EUs datalagringsforslag innebærer blant annet at telefon- og internettleverandører skal måtte lagre trafikkdata i ett år.

Denne loggingen må trolig enten finansieres av det offentlige, altså av forbrukernes skattepenger, eller ved at operatørene øker prisene på sine tjenester.

Spørsmålet er selvsagt om disse dataene kan brukes i etterforskningen av lovbrudd som er mindre alvorlig enn terrorisme og organisert kriminalitet.

Det er dette film- og platebransjen nå ivrer for.

- Hvis industrien ikke ikke kan komme opp med en forretningsmodell som gir dem mulighet til å få inntekter uten å kriminalisere sine kunder, trampe på borgerrettighetene eller installere spionprogrammer på PC\'ene våre, fortjener de ikke å bli i bransjen. Nye løsninger for å sikre at artister når sitt publikum vil da tvinge seg fram, skriver BBCs kommentator Bill Thompson.

• En splitter ny studie fra Jupiter Research viser at folk flest laster ned tre ganger så mye ulovlig fra nettet som fra lovlige, digitale musikkforretninger, skriver BBC.

LASTET DU DEN NED?: Madonnas nye album «Confessions on a Dancefloor» lakk til nett før den var i butikkene. Platebransjen er desperat etter å stanse piratspredning av musikk.