Vil bruke piratteknologi på norske kinoer

Men Hollywood setter trolig foten ned.

REVOLUSJON PÅ GANG?: Den digitale kinorevolusjonen er på vei, og når Tim Burtons «Alice i eventyrland» får premiere på norske kinoer til neste år, kan forhåpentlig mange bygdekinoer oppleve den i 3D samtidig som den vises i Oslo. Men vil filmen også distribueres mellom kinoene ved bruk av bittorrent-teknologien?
REVOLUSJON PÅ GANG?: Den digitale kinorevolusjonen er på vei, og når Tim Burtons «Alice i eventyrland» får premiere på norske kinoer til neste år, kan forhåpentlig mange bygdekinoer oppleve den i 3D samtidig som den vises i Oslo. Men vil filmen også distribueres mellom kinoene ved bruk av bittorrent-teknologien?Vis mer

(Dagbladet.no): I løpet av 2011 blir Norge verdens første heldigitale kinoland.

Det innebærer at det blir slutt på å sende rundt fysiske filmkopier fra kino til kino - i den digitale hverdagen kan en film vises samtidig i Oslo og Ørsta.

Men hvordan skal film distribueres ut til kinosalene? En gruppe forskere i Tromsø mener de har funnet det optimale svaret.

Det heter bittorrent, teknologien som for folk flest først og fremst forbindes med fildeling og The Pirate Bay. Det store spørsmålet er om Hollywood er på nett med forskerne.

Billigere og bedre
The Far North Living Lab igjennomførte nylig et eksperiment der de benyttet en bittorrent-klient for å streame filmen «Carved» i 2K-oppløsning i en kinosal, skriver Torrentfreak.

Seniorforsker Njål Borch bekrefter overfor Dagbladet.no at eksperimentet var vellykket. Han mener det vil spare både distributører og kinoer store beløp om de velger å distribuere filmer ved hjelp av bittorrent.

I dag distribueres de fleste digitale kinofilmer fysisk ved at en harddisk med filmfilene sendes ut fra distributør til kinoene.

- Dagens system er dyrt og tungvint. Spredning via bittorrent gjør at en fil distribueres ved hjelp av flere maskiner som alle hjelper hverandre for å oppnå en best mulig hastighet. Slik kan kinoene i hele Norge dele en fil med hverandre. Dette er billigere og mer effektivt enn at en sentral sender ut kopier til hver og en kino, sier Borch.

Åpner for smalere film
Njål Borch mener bittorrent-distribusjon først og fremst vil være et godt tilbud for mindre filmselskaper og distributører, som ikke har råd til dagens distribusjonskostnader.

Håpet er at det skal bli lettere å sette opp filmer som ikke blir ansett for å være lønnsomme i dag.

- Dette åpner markedet for global smalfilm, og distribusjonsformen vil forhåpentlig rokke litt ved de som styrer dette tilbudet i dag, sier Borch.

The Far North Living Lab har dialog med flere kinosaler, og tror også publikum vil være interessert i et bredere tilbud på kino. Om Hollywood ser med blide øyne på distribusjonsformen vet han ikke. Han mener imidlertid det ikke vil være veldig stor risiko for piratkopiering:

- Den tekniske sikkerheten er mulig å få til, men vanntett vil systemet aldri være. Til syvende og sist må man stole på at ikke kinomaskinisten bryter sperren, tar en kopi og legger ut på nett, sier Borch.

Hollywood skeptiske
Jan Robert Jore i Nordic Digital Alliance mener prosjektet låter spennende, men påpeker at båndbredde fremdeles vil innebære en kostnad for kinoene.

Han mener at kinoene i framtida vil benytte seg både av harddisk, bredbånd/fiber og satelitt for å få tak i filmene de skal vise. Han tror også at Hollywood vil være ekstremt forsiktige:

- Det er et enormt fokus på sikkerhet. Derfor vil nok Hollywood være forsiktige med å slippe til nye distribusjonsformer, selv om det i prinsippet er sikkert, sier Jore til Dagbladet.no.

Han tror også at distributørene har et behov for kontroll over kopiene - en gammel vane fra de fysiske kopienes dager, som nok kommer til å henge igjen en stund.

- Bittorrent kan i den sammenheng nok virke mer truende enn teknologien reelt sett er, sier Jore.
 

Far North Living Launch BitTorrent stunt from Njaal Borch on Vimeo.