Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vil bytte gatenavn

I dette huset i Thereses gate bodde Knut Hamsun og kona Bergljot lengst under sin Oslo-periode. Historikeren Lars Frode Larsen mener det er den naturlige Hamsun-gata. - Uten at det skvetter brunt på folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gårsdagens avis lanserte Gyldendal-sjef Geir Mork ideen om at Akersgata bør omdøpes til Knut Hamsuns gate. I februar neste år er det 50 år siden forfatteren døde. Larsen mener dette forslaget er urealistisk fordi Akersgata-navnet er for innarbeidet, og rommer en hel kultur.

- Akersgata er ikke bare et navn, men et begrep. Det hadde selvsagt vært flott, men jeg tror Thereses gate er mer realistisk. Dette navnet knytter det seg heller ikke for mange assosiasjoner til, sier Larsen.

Spilte bort pengene

Knut Hamsun bodde i Thereses gate 49 i årene 1902- 1904 da han stiftet bo med sin første kone Bergljot. Dette er det stedet dikteren bodde lengst under sine mange Oslo-opphold, og et av de få husene som står igjen. Lars Frode Larsen er for tida som konsulent for Ingar Sletten Kolloen i hans arbeid med en ny stor Hamsun-biografi. I dette arbeidet har han funnet helt nye opplysninger om Hamsuns tid i Thereses gate.

- Selv for den tida var dette et staselig hjem, sier Larsen fra sin utkikkspost i den store grønne hagen foran den ruvende murvillaen. Hamsun disponerte hele første etasje, til tross for at han ikke hadde spesielt mye penger å rutte med.

- Hamsun levde på konas bankkonto. Han reiste sågar til Belgia og satset pengene hennes på spillekasino i håp om å øke formuen. Men han tapte alt, sier Larsen.

Rotløs

Hamsun var en rotløs person, og bodde svært mange steder i hovedstaden. Før han slo gjennom litterært med «Sult» og «Mysterier», hadde han blant annet hatt losji i Tomtegata, Torggata, Waldemar Thranes gate og Keysers gate. I gjennomsnitt tilbrakte Hamsun to måneder på hvert sted.

- Ingen av de stedene Hamsun bodde, har fått plaketter eller andre tegn etter dikteren. Det er umulig å gå i Hamsuns spor i Oslo i dag uten at du har inngående kjennskap til forfatteren. Dette bør kommunen gjøre noe med.

Larsen mener at Thereses gates rike historie gjør den til et selvskrevent valg for ei Hamsun-gate. Murvillaen rommer i dag et hus for kvinnelige rusmisbrukere. I det samme huset ble Victoria Hamsun født. Dette er helt nye opplysninger for biografene.

- Victoria ble født i denne villaen i 1902. Hun ble døpt i Sporveisgata 37, et steinkast unna.

Lars Frode Larsen kan ikke se noen grunn til at Hamsun ikke skal hedres med ei gate i Oslo 50 år etter sin død:

- Det er mulig enkelte tror det skvetter noe brunt på dem hvis de er for ei Hamsun-gate. Det er selvsagt ikke tilfellet.

VIKTIG HJEM: - Ingen av stedene Hamsun bodde har fått plaketter eller andre tegn etter dikteren, sier Lars Frode Larsen og mener dette huset i Theresesgate, hvor Hamsuns datter Victoria ble født, bør få en plakett. Her bodde Hamsun lengst under sitt Oslo-opphold. Foto: TOR ARNE DALSNES

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!