Vil denne knuse iPhone?

Første «Google-telefonen» presentert.

(Dagbladet.no): Den første telefonen som bruker Googles mobilplattform, Android, ble i ettermiddag lansert under en pressekonferanse i New York.

Og målet for den lenge etterlengtede telefonen T-Mobile G1 synes å være ganske klart: Å gå rett i strupen på Apples iPhone.

Åpen kildekode, mener Google, teleselskapet T-Mobile og mobilselskapet HTC, er det som skal sikre posisjonen til Andriod-baserte telefoner i det mobile internett-landskapet, presiserte de gang på gang under pressekonferansen.

Framtida…

- Åpenheten, at tredjeparter kan modifisere plattformen og gjøre den bedre, sikrer telefonen for framtida, sa direktør for Googles mobilplattformer, Andy Rubin under pressekonferansen.

- Det som har mangla hittil er et overbevisende sett med applikasjoner og apparater. Vi tror at «åpen» kommer til å drive framtida til mobilt internett, sa utviklingssjef Cole Brodman i T-Mobile.

Bransjeanalytikere mener at Android kan bli en seriøs utfordrer til Apples iPhone-plattform. Android gjør det mulig å utnytte Googles brede spekter av tjenester for hva det er verdt, men lar også utviklere skrive programmer til Android-telefoner helt fritt.

Google-integrasjon

DE STÅR BAK: Android-baserte T-Mobile G1 ble i dag presentert under en pressekonferanse i New York. Fra venstre står HTC-sjef Peter Chou, Sjef for Googles mobilplattformer, Andy Rubin, Deutsche Telecoms Christopher Schlaffer og Cole Brodman fra T-Mobile. Foto: SCANPIX
DE STÅR BAK: Android-baserte T-Mobile G1 ble i dag presentert under en pressekonferanse i New York. Fra venstre står HTC-sjef Peter Chou, Sjef for Googles mobilplattformer, Andy Rubin, Deutsche Telecoms Christopher Schlaffer og Cole Brodman fra T-Mobile. Foto: SCANPIX Vis mer

Der Apple legger en del begrensninger på utviklerne som lager programvare for iPhone, og sensurerer hva som kan selges gjennom programvarebutikken App Store, skal Android være en helt åpen plattform.

Tett integrasjon mot Google-tjenester som mail, kart, kalender og dokumenter vil gjøre Android-telefoner til sofistikerte verktøy, ikke minst i kombinasjon med GPS og andre teknologier.

Med smarttelefonen T-Mobile G1 vil du blant annet kunne koble mot Amazon for musikknedlastning, og en kompassfunksjon gjør at du kan følge Googles Street View i sanntid på skjermen mens du går, kom det fram på pressekonferansen.

Flere «Google-foner» på vei

Men la oss rydde en misforståelse av veien: «Google-telefonen» Android er ikke en telefon i det hele tatt. Det er et operativsystem for mobiltelefoner, utviklet av Google og basert på Linux.

Google selv skal ikke bygge noen telefon, men slike Andriod-baserte mobiler vil dukke opp fra flere ulike produsenter.

Google har etablert Open Handset Alliance, hvor en rekke mobiloperatører og produsenter som LG, Samsung, Motorola og HTC er medlemmer.

Det er HTC som står bak det første offisielle produktet, T-Mobile G1, som altså ble vist i dag.

Vil denne knuse iPhone?

Norge må vente til 2009

Lanseringsdatoen for salg av den første Android-telefonen er satt til 22. oktober i USA, hvor den selges for 179 dollar med en toårsbinding til T-Mobile.

Storbritannia står som nestemann i køa med slipp i november, mens resten av Europa pent må finne seg i å vente til første kvartal av 2009 før et eksemplar er tilgjengelig i butikken.

Telefonens strategiske mål er 115mm × 55mm × 16 mm. Skjermen har 480 x 320-oppløsning. Den er utstyrt med 3G, GPS, 3.1-megapikslers kamera og støtte for 8GB minne.

Batterilevetiden skal være fem timer tale eller 130 timer standby, den har et fullt QWERTY-tastatur som kan skyves inn under skjermen samt et innebygdt kompass.

QWERTY: Med fullt tastatur kan du la sms-tomlene hvile hvile og ta ibruk lynkjapp touch under meldingsutveksling på farta.
NORGE MÅ VENTE: T-Mobile G1 selges i USA fra slutten av oktober, men vil ikke nå millioner av europeere før første kvartal 2009.