SVINGER TAKTSTOKKEN: Nylig var Miguel Harth-Bedoya i Oslo og øvde med Kringkastingsorkestret. Neste år blir han Korks sjefdirigent for tre år, og har store ambisjoner for orkestret. Vi skal ut i verden, sier han til Dagbladet. Foto: Anders Grønneberg
SVINGER TAKTSTOKKEN: Nylig var Miguel Harth-Bedoya i Oslo og øvde med Kringkastingsorkestret. Neste år blir han Korks sjefdirigent for tre år, og har store ambisjoner for orkestret. Vi skal ut i verden, sier han til Dagbladet. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Vil dirigere i nordavind og sno

Kork-dirigent Miguel Harth-Bedoya elsker Norge: - Men jula feirer jeg med sommervarme.

Kork-dirigent Miguel Harth-Bedoya (44) er blitt glad i kalde Norge, men peruaneren feirer varm jul.

Hver eneste jul reiser Miguel Harth-Bedoya med kone og barn til Peru eller Chile for å treffe familien og feire jul.

Skup for Kork Og på den sørlige halvhule - med strandsand mellom tærne og het sol over hodet - er den temmelig annerledes vår.

- For meg er jul verken vinter eller snø. Der vi er, varmer sola og vi bader. For oss er jul sommer, sier Miguel Harth-Bedoya.

Mesterdirigenten traff Kringkastingsorkestret (Kork) for to år siden, og det oppsto kjærlighet ved første blikk. Nå er han ansett som sjefdirigent for tre år, og tiltrer høsten 2013.

- Jul er tradisjoner Harth-Bedoya er gift med chilenske Maritza og sammen har de tre barn i alderen seks til elleve år. Han beskriver barna som ekte texanere, men fornekter ikke sitt opphav.

- Jul er tradisjoner, og for at barna skal forstå hvor vi kommer fra, feirer vi jul enten hos Maritzas eller min familie. Det er viktig å holde på kultur, tradisjoner - det inkluderer gaver og juletrær også, sier sjefdirigenten.

Miguel Harth-Bedoya har jobbet med Kork to ganger, sist en konsert i november. Han er blitt oppriktig glad i orkestret, og gleder seg til å komme ordentlig i gang neste år.

Falt for Kork - Har bodd 12 år i Texas, i Forth Wort, 60 kilometer vest for Dallas. Før det studerte jeg i bl.a. USA. Vi ønsker å flytte til Europa og at barna våre skal vokse opp her. Men om det blir Norge eller annet sted i Europa avhenger av kona gjør. Hun er også musiker og dirigent, sier Harth-Bedoya.

Kork og Harth-Bedoya traff hverandre på en konsert i Oslo, da den amerikanske sopranen Renée Flemming gjestet Oslo sammen med Harth-Bedoya.

- Jeg likte orkestret umiddelbart. Det var noe med menneskene og det de spilte, en allsidighet jeg falt for. Jeg skal gjøre Kork bedre - vi skal bli bedre sammen, understreker Harth-Bedoya.

- En vitamininnsprøytning Sjefdirigenten har store mål for Kork. Med sine verdensomspennende kontaktnett, har han allerede planer om å ta orkestret på turneer ut av landet.

Orkestersjef Rolf Lennart Stensø er, i likhet med orkestrets 54 musikere, veldig glad for at de har klart å kapre Harth-Bedoya.

- En ny sjefdirigent av hans kaliber gjør noe med energien. Det er en vitamininnsprøytning. Miguel har dirigert store orkestre over hele verden, og så kommer han til lille Kork. Vi er overbevist om at han kommer til å fornye og ta Kork til nye høyder, sier Stensø.

SAMSTEMTE: 08.11.2012 OSLO. Sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya (t.h) og orkestersjef Rolf Lennart Stensø i Kork.
Foto: Anders Grønneberg
SAMSTEMTE: 08.11.2012 OSLO. Sjefdirigent Miguel Harth-Bedoya (t.h) og orkestersjef Rolf Lennart Stensø i Kork. Foto: Anders Grønneberg Vis mer