Vil dø for egen hånd

Den svenske mesterregissøren Ingmar Bergman (81) planlegger å ta sitt eget liv dersom han ikke lenger finner noen glede i livet.

Bergman åpnet seg i et svært sjeldent og åpenhjertig intervju med den svenske journalisten Malou von Sivers på svensk TV4 i går kveld.

von Sivers har brukt fem år på å få Bergman til å stille opp, og i går møtte han opp sammen med vennen Erland Josephson (76).

- Jeg vil ikke være til last for andre, med et svekket sjelsliv og innvoller som saboterer meg. Det finnes faktisk muligheter, man kan bestemme selv om man vil fortsette å leve videre. Jeg håper jeg har så pass sinnsro når jeg tar den beslutningen, sier Bergman.

Naturlig avslutning

von Sivers spør da om han mener å ta sitt eget liv, hvorpå Bergman svarer:

- Ja visst, og dette er ikke koketteri. For meg er dette en helt naturlig avslutning. Jeg håper jeg har så mye vett igjen at jeg har muligheter til å planlegge og organisere det.

Bergman blir følsom når samtalen kommer inn på kona Ingrids død.

- Det er det verste som har hendt meg i hele mitt liv, og det har invalidisert meg at Ingrid døde. Jeg synes det er tungt å leve. At jeg aldri skal få treffe henne igjen kjennes forferdelig, det er en uhyggelig tanke, sier Bergman.

Gjennomorganisert

Han forteller at han for å klare hverdagen har gjennomorganisert alt han gjør.

- Jeg forsøker å fylle hullene i min allmennkunnskap og holde orden på livet. Jeg står opp klokka seks om morgenen og jobber systematisk på formiddagene. Og jeg har jo også teatret, som jeg forsøker å holde orden på, forteller Bergman.

Filmlegenden snakker også om hvordan det er å bli gammel.

- Det er tungt å bli gammel. Ingen har sagt hvor mye jobb det er. Det er ydmykende at skavankene overtar. Det er en heldagsjobb som det burde vært snakket mer om.

espen.harpestad.mikalsen@dagbladet.no

#

PLANLAGT SORTI: Filmregissøren Ingmar Bergman vil planlegge sin egen død, og håper han er klar nok til å ta beslutningen når den tid kommer. - Det er tungt å bli gammel, sa Bergman til svensk TV4 i går kveld.

VERDIG AVSLUTNING: Filmskaperlegenden Ingmar Bergmann vil ikke ligge noen til last: Han vil avslutte sitt eget liv før det blir uverdig.