KJÆRLIGHET OG DØD: Levi Henriksen treffer bredt med diktsamlinga «Kjære deg min kjære», der han hyller kona Elisabeth Haraldsrud og barna, minnes sine foreldre og avdøde venner. Bildene på veggen forteller mange historier for familien.  
Foto: Lars Eivind Bones
KJÆRLIGHET OG DØD: Levi Henriksen treffer bredt med diktsamlinga «Kjære deg min kjære», der han hyller kona Elisabeth Haraldsrud og barna, minnes sine foreldre og avdøde venner. Bildene på veggen forteller mange historier for familien. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Vil dø naken i sin kones armer

Da Levi Henriksen leste diktet om hvordan han en gang som gammel vil dø i sin kones armer, brast hun ut i gråt.

|||KONGSVINGER (Dagbladet): Den beskjedne diktsamlinga «Kjære deg min kjære» er en koloss av usminka dikt om kjærlighet, død og verdighet.

- Det er vel det livet handler om, sier lyrikkdebutanten.

- Vår siste dag Dagbladet møter Levi Henriksen og kona Elisabeth Haraldsrud i hjemmet på Kongsvinger. Vi hilser så vidt på barna, Leah og Hermann, før de spinner ut.

Disse, samt Levis avdøde foreldre, levende minner og døde venner, står sentralt i diktsamlinga.

- Da Levi leste diktet «Kjære deg min kjære» på hytta i vinterferien, kom tårene. Det var kaldt ute, vi varmet oss med rødvin, og i lyset fra peisen og stearinlys leste Levi om vår siste dag sammen, sier Elisabeth.

Forsonende død Boka inneholder 26 dikt, eller mikronoveller. Her hyller Levi kjærligheten til sine nærmeste og minnene i livet. Melankolien, savnen og bluesen pendler mellom dur og moll.

Men også døden lurer mellom linjene - ikke grym, men forsonende.

- Jeg hadde gamle foreldre, og var alltid redd for at de skulle dø fra meg da jeg vokste opp. Jeg trodde selv jeg skulle dø ung - litt sånn The Who - men det toget er vel gått. Nå vil jeg bli gammel med kona, sier Levi.

Et umake par Levi begynte 19 år gammel å skrive dikt. Samtlige fire forsøk ble refusert. Rockkarrieren gikk heller ikke bra. Noe måtte han leve av, og det som journalist i lokalavisa.

- Det var i Glomdalen jeg traff Elisabeth, vi var et umake par på circa 30. Hun ga meg en trygget i livet.

Ni måneder senere døde faren, og Hermann ble født. Dette, og stabiliteten som kona representerte fikk fart på hans kunstneriske karriere.

Ord uten sminke Elisabeth forteller:

- Vi er vant med å bli utlevert. Det begynte med avisspalten «Levi på lørdag» - om dagligdagse hendelser i vårt liv. Derfor har jeg ikke noe problem med diktsamlinga.

Levi beskriver diktsamlinga som sin vanskeligste utgivelse, mye blir sagt og lite skrevet — og ikke et eneste ord er sminket.

- Mye moderne lyrikk er som flotte hus, men det er ingen som bor i dem. Mine dikt er kanskje ikke så fine å se på, men de innholder folk.

Ventil Levi hadde ingen planer om å skrive dikt, men plutselig hadde han 20.

- Og når Knausgård klarer å skrive seks bøker på rappen, skal jeg klare en diktsamling til.

Levi sier at det lite å tjene på å gi ut dikt, få leser og enda færre kjøper. Men det er hans ventil.

Inspirasjon fra Raymond Carver, Joakim Thåström, Hans Børli og Rolf Jacobsen må få utløp.