Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vil du bidra til en mer rettferdig verden? Da bør du melde deg inn i en fagforening.

Stadig flere arbeidstakere trues og bankes opp på jobb

Kart over verdens verste land for fagorganiserte. Rødt er verst. Grønt er best. Illustrasjon fra ITUC ( International Trade Union Confederation)
Kart over verdens verste land for fagorganiserte. Rødt er verst. Grønt er best. Illustrasjon fra ITUC ( International Trade Union Confederation) Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere arbeidstakere blir truet og utsatt for vold på jobb. Det går frem av den årlige rapporten til den internasjonale fagforeningen ITUC.

I tillegg er det en vedvarende trend at flesteparten av verdens land har omfattende hindre i veien for fagorganiserte. I tre av fire land er streikeretten enten begrenset eller ikke eksisterende. I like mange land er det omfattende begrensinger på retten til kollektive forhandlinger. Slike angrep på arbeidende mennesker bidrar sterkt til å holde fagorganiseringen nede. Det er dårlig for de aller fleste.

Utviklingen vi ser er urovekkende, urettferdig og den er ødeleggende. Situasjonen bør uroe alle som er opptatt av rettferdig fordeling og velfungerende økonomier.

Ulikhet ødelegger økonomien

De siste tiårene har ulikhetene i verden økt så mye at selv aktører som det internasjonale pengefondet er bekymret for situasjonen og ønsker å snu utviklingen. For stor ulikhet er ikke bare urettferdig. Det ødelegger økonomien. Uten at folk i jobb tjener anstendig er det ingen til å kjøpe produkter og tjenester som holder hjulene i gang. Det hjelper ikke økonomien at et lite antall mennesker har mange penger i banken.

Når fagforeningene angripes og færre organiserer seg har det direkte effekt på lønnsnivået og dermed fordelingen. Den økende andelen av overskudd som blir igjen hos de 10 prosent rikeste går hånd i hånd med fallende andel fagorganiserte arbeidere. Denne effekten er påvist av mange, blant annet Economic Policy Institute. De visert til at et organisert arbeidsliv ikke bare gir høyere lønninger for organiserte, men for alle. I tillegg bidrar fagorganisering til å holde de aller mest ekstravagante topplønningene i sjakk.

Ingenting kan erstatte sterke fagforeninger

At lave lønninger fører til stor ulikhet er et åpenbart poeng for de fleste. At lav organiseringsgrad fører til lavere lønninger bør være like åpenbart. Allikevel gås det mye rundt grøten. Alt fra minstelønnssatser til etisk merking av produkter med akseptable arbeidsforhold er strategier som tas i bruk av selskaper og myndigheter som vil virke opptatt av problemet.

Situasjonen til de Sør-Afrikanske vinarbeiderne, som på torsdag mottar en faglig solidaritetspris, viser derimot at begge deler kan se fint ut på papiret, men være verdiløst i virkeligheten. Loven kan brytes og rettferdig merking kan begrense seg til en lapp på produktet.

Det er ingenting som kan erstatte en sterk fagbevegelse når det kommer til å sikre rettferdige lønninger og små forskjeller.

Hvis du lurer på hva du selv kan gjøre for å bidra til en mer rettferdig verden er sannsynligvis svaret å melde deg inn i en fagforening.

Forfatteren av dette innlegget er daglig leder av Svenssonstiftelsen og står bak utdelingen av Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter. I år går prisen til vinarbeidere fra Sør-Afrika i fagforeningen CSAAWU.

Hele Norges coronakart