Vil du bli joikens Eminem?

I sommer arrangeres verdens første battle i joik.

(Dagbladet.no): I hiphop-verdenen er såkalte battles et kjent fenomen.

Eminem er en av flere rappere som først gjorde seg bemerket i battlekretser, og denne typen konkurranse er også tema for den delvis biografiske filmen «8 Mile» med den kjente artisten i hovedrollen.

Det hele går altså ut på at to rappere kjemper mot hverandre ved hjelp av rim som de freestyler, det vil si finner på der og da.

Det er den enkeltes improvisatoriske skills, eller ferdigheter bak mikrofonen, som sjuende og sist avgjør hvem som går av med seieren.

Fredag 27. juli overføres konseptet for første gang til joikens verden, når joikebattlerne inntar hovedscenen på den samiske kultur- og musikkfestivalen Márkomeannu i Evenes, opplyser festivalens hjemmeside.

Håpefulle joikere skal konkurrere i en utslagskonkurranse der de duellerer mot hverandre inntil de to joikerne med størst evne til å improvisere over utvalgte temaer møtes i finalen.

- Folk vil få anledning til å melde seg på fra de kommer fredag og underveis. Det er første gang vi arrangerer dette og derfor vanskelig å si noe om hvordan det vil bli på det nåværende tidspunkt, sier Beatrice Fløystad i Márkomeannu-festivalen til Dagbladet.no.

- Filmskaperen Suvi West er konferansier og en DJ fra Tromsø, Erik Forsgren, skal bidra med beats. Jeg gleder meg!

Her kan du bli verdens første battlemester i joik: Márkomeannu arrangeres for åttende gang i år. Den omtalte konkurransen er helt ny. Foto: MÁRKOMEANNU
Her kan du bli verdens første battlemester i joik: Márkomeannu arrangeres for åttende gang i år. Den omtalte konkurransen er helt ny. Foto: MÁRKOMEANNU Vis mer

Den heldige vinneren avgjøres til slutt – som seg hør og bør i slike konkurranser – av publikum.

Han eller hun kan smykke seg med tittelen joikebattlemester, verdens første som sådan, og stikker av med en sjekk på 2500 kroner.

Márkomeannu arrangeres for åttende gang i tidsrommet 25. til 29. juli. Festivalen hadde festivalen 2100 besøkende i fjor, ifølge Harstad Tidende.

I år står både Mari Boine og Adjágas på plakaten.

«Joik har større kraft enn krutt,» sang Sverre Kjelsberg og vant norske Melodi Grand Prix i 1980. Mattis Hætta joiket.