Vil du bli president?

Vinneren av den nye reality-serien skal utfordre Bush i 2004.

Det er mediemagnaten Rupert Murdoch som slik kan få en finger med i spillet når amerikanerne skal velge president i 2004. American Candidate heter den nye reality-serien hvor vinneren stiller til valg for å bli verdens mektigste mann.

- Vi tilbyr enhver kvalifisert amerikaner muligheten til å bli president, sier produsent R.J. Cutler til Daily Variety.

100 personer blir plukket ut til den første episoden, og hver uke faller folk i fra etter hvert som de taper konkurranser. De setter hverandre i stevne innen debatter og andre president-relaterte aktiviteter. Det er tilskuerne og seerne som avgjør hvem som får gå videre. Akkurat som i de innledende rundene av det virkelige presidentvalget er det folket som bestemmer, eller iallfall de som gidder å stemme.

Til slutt står tre kandidater igjen. Den siste episoden blir sendt fra Washington i starten av juli 2004. Vinneren kaster seg så på president-racet som «folkets kandidat».

Etter to års intensiv tv-lansering og all oppmerksomheten som reality-serien vil gi, er det slett ikke sikkert at kandidaten kan avskrives umiddelbart. Kabel-tv-kanalen FX mener at det er ukontroversielt for et underholdnings-program å involvere seg i politiske valg.

- Vi leiter etter de politiske talentene som forteller folk det de ønsker å høre. Forhåpentligvis finner vi en svært kvalifisert person som ikke har et stort politisk parti til å støtte seg. Kanskje er det en rørlegger fra Detroit som sier hvordan ting virkelig er, sier kanalens underholdningssjef Kevin Reilly.

FX sammenligner American Candidate med reality-serien American Idol hvor produsentene lette etter uoppdaget musikalsk talent. Trolig er kabelkanalen inspirert av Folkets Kandidat som blir sendt på en kanal i Buenos Aires. Vinneren vil stille til kongressvalget i Argentina i 2003.

<B>KLAR FOR UTSKIFTING? George W. Bush
LYTTER TIL FOLKET: News Corp-sjef Rupert Murdoch